Гърция, бежанци, мигранти

Гърция: 1 000 влезли мигранти, близо 10 000 отблъснати, 68 задържани, страната спира да приема молби за убежище

През последните 24 часа на гръцките острови са пристигнали около 1 000 бежанци и мигранти в над 25 различни случая, като при някои от тях се е намесила гръцката брегова охрана, за да бъдат спасени.

Това съобщи гръцката информационна агенция АНА-МПА, цитирана от БГНЕС.

Най-голям брой бежанци и мигранти са пристигнали в Лесбос, общо 512 в 11 отделни случая. На Хиос са пристигнали 295 души, 128 на Самос и 85 на по-малките гръцки острови край турското крайбрежие.

Зоните, където оградата е била повредена, както и река Еврос, са били използвани от мигранти и бежанци, за да влязат незаконно в Гърция, а от гръцка страна през последните 24 часа са предотвратени 9 877 опита за незаконно влизане. Задържани са 68 души.

Сълзотворен газ и шокови бомби са хвърлени от турската към гръцката страна в опит да се попречи на гръцките сили, а инцидентите на гръцко-турската граница продължиха и в ранните часове.

Гърция спира да приема молби за убежище и увеличава присъствието на военни и полиция в проблемните точки по източните си граници.

Тези и други решения бяха взети на извънредно заседание на Националния съвет по сигурността.

За един месец няма да се приемат молби за убежище от мигранти, влизащи незаконно в страната. Където е възможно, те ще бъдат връщани в страната, от която са влезли в Гърция. Според Атина, масовото движение на хора няма нищо общо с международното бежанско право, което касае индивидуални случаи.

- реклама -