Refuelling the car at a gas station fuel pump. Man driver hand refilling and pumping gasoline oil the car with fuel at he refuel station. Car refuelling on petrol station. Fuel pump at station

Гърци пълнят у нас, горивата тръгват надолу (Кога?)

Гърци пълнят у нас, горивата тръгват надолу: Кога се очаква да поевтинеят? До десет дни чакаме ЕС да реши какви ще са мерките за борба с инфлацията, каза в Народното събрание (НС) министърът на финансите Асен Василев по време на редовния блиц контрол.

В момента работим с колегите от ЕС,

за да намерим общо решение за данъчните ставки.

България е предложила да се намалят наполовина нивата на акциза на горивата, каза министърът. В рамките на 7-10 дни ще бъде изработена обща инфлационна рамка на ЕС и ще след това ще се разработи български антикризисен пакет, допълни Василев.

Високите цени на горивата у нас

се оказаха не толкова високи за гърците. Все по-масово южните ни съседи от пограничните райони пътуват до България, само за да пълнят резервоарите си. Причината е, че в Гърция цените са над 2 евро за литър.

До България за бензин и обратно.

Все по-често под това мото гърци, живеещи в северната част на южната ни съседка преминават границата, но не за посетят някоя природна забележителност, а за да се отбият до родните бензиностанции. Съвсем близо до границата на Кулата ги чакат цени, за каквито в Гърция в момента само мечтаят.

„В Гърция бензинът е 2 евро и 10 цента,

а тук е с половин евро по-малко. Как да не си заслужава. Това е сериозна икономия, а и си купуваме по нещо оттук”, споделят пътуващи пред NOVA NEWS.

„По-евтино е горивото тук в България, животът е по-евтин, всичко е по-евтино, ето ние идваме за много малко, набързо хапваме, зареждаме и се връщаме в Гърция”, казват други.

Все пак сметките са такива, че да дойдеш

от Гърция до България само за да заредиш си струва само за хората от крайните северни села и градчета. За тези, които живеят в Солун например, пътуване само за бензин не е рентабилно.

„Ако имаш други неща за вършене, е по-добре да дойдеш и да заредиш тук, но сега например, аз идвам от Солун, ако идвах само за да заредя, бензинът, който икономисвам, щях да го изгоря за тези 200 километра. Но в моя случай, често имам лична работа до София, отивам до там, и винаги пълня догоре от вашия бензин”, добавят пътуващите.

По-евтиното гориво у нас логично

вдига интереса на гърците и към други родни сектори. Все по-осезаемо в региона на Петрич и Сандански усещат завръщането на времената, в които особено през уикенда в градовете пристигат автобуси с Гърция за шопинг-туризъм.

- реклама -