OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Гърмен на протест заради опасност от Хепатит А

Жителите на гоцеделчевското село Гърмен излязоха на протест заради опасност от разпространение на Хепатит А от ромската махала над село Марчево.

27 деца са били заразени от опасната инфекция

24 от тях вече са излекувани, само три остават в болницата в Гоце Делчев, съобщи д-р Весела Мончева директор на дирекция „Надзор над заразните заболявания” в РЗИ-Благоевград. По думите й в момента не може да се говори за епидемия. Първият случай е от 9 ноември, а последният – от преди два дни.

Децата от махалата вече са имунизирани с Гама-глобулин

Според д-р Мончева Регионалният здравен инспекторат /РЗИ/ е издал предписание на община Гърмен за дезинфекция на ромската махала и детските заведения, които са били изпълнени.

„Протестираме заради възникналия в гетото хепатит, заедно с майките се притесняваме за децата ни, има опасност от епидемия”, заяви Иван Кременлиев. Според него никой не може да каже колко деца живеят в незаконното гето, в което няма вода и септични ями.

„Протестите ще продължат”, категоричен бе Кременлиев. Той бе един от пострадалите в мелето между местните хора и ромите, възникнало привечер на 23 май 2015 г.

Вследствие на това Гърмен стана най-горещата точка в страната

След дни на поредни протести, на един от които вътрешният министър Бъчварова бе освиркана на площада, държавата се намеси и започна събаряне на част от незаконните 124 постройки в гетото над с. Марчево.

На три пъти, от месец юни до септември м. г. бяха съборени едва 12 незаконни къщи. След което събарянето спря, въпреки издадените предписания от РДНСК. Поради факта, че няма къде да бъдат настанени ромите, на които трябва да бъдат или бяха съборени къщите. Вече над година нещата с ромското гето влязоха в стадия на застоя. През юни кмета на общината Минка Капитанова внесе предложение за изготвяне на Подробен устройствен план/ПУП/ за ромския квартал. Той обаче бе отхвърлен от Общинския съвет.

- реклама -