„Гардиън“: Начинът, по който бяха избрани новите шефове в ЕС не е добра реклама на Европейския проект

Номинираните за висшите длъжности в ЕС показа разумен избор, но пазарлъците, които ги поставиха на постовете, разкрива напрежението в сърцето на европейския проект.

Методът, чрез който бяха запълнени висшите постове в ЕС, очевидно не е добра реклама на Европейския проект.

Това пише в редакционна статия вестник „Гардиън“.

Националните лидери се изолираха в конклав и после се появиха с пакет от имена, чиято връзка с гражданите на страните членки изглежда доста слаба.

След като подчертава, че изходът неизбежно е бил сложен и многостранен компромис, „Гардиън“ смята за положителен факта, че двама човека от главната четворка са жени, което ще промени традиционния полов дисбаланс в евроинституциите.

Негативният факт обаче е, че всички те са от западната част на континента. Изглежда, че „стара Европа“ отново владее институциите на ЕС, изключвайки страните, присъединили се по-късно. Това вече е „културен разлом“ между ранните инициатори на Европейския проект, които виждат себе си като куратори на основополагащите му идеали, и по-късно присъединилите си, които са по-подозрителни към евроинтеграцията, подчертава „Гардиън“.

Поставянето на Урсула фон дер Лайен начело на Еврокомисията и на Кристин Лагард начело на Европейската централна банка укрепва френско-германската ос, която вече се смята за най-мощния дипломатически канал в ЕС, но малките страни се чувстват пренебрегнати, се казва в редакционния коментар.

„Гардиън“ посочва още, че отказът от системата на водещите кандидати, която все пак изразяваше желание да се свържат ключовите назначения с електоралния процес, е сериозно отстъпление от панконтиненталната демократизация.

В днешните разделни времена самата картинка как брюкселският властови елит разпределя главните постове поставя целия проект в глуха защита и го откъсва от реалността.

Това на свой ред поражда съмнение в легитимността на политическите решения, вземани на най-високо равнище.

Доверието в европейските институции може да бъде възстановено, ако те отразяват ясно интересите на гражданите, а не се превръщат в недостъпни политически лабиринти.

Винаги е налице напрежение между нуждата да се управлява процесът на вземане на решения в един многонационален блок, изискващ пазарлъци по стария начин, и принципа на демократична отговорност.

Налице е и растящо напрежение между неотложността, която европейските лидери усещат, да се намерят континентални решения на големите стратегически предизвикателства, стимулиращи по-нататъшна интеграция, и необходимостта от политически реформи, които да дадат пълномощия на възможно най-ниските равнища.

Истинският тест за новите председатели на Европейската комисия и на Европейския съвет ще бъде дали схващат този баланс и доколко са в състояние да комуникират по въпроса не само вътре, но и отвъд брюкселските коридори, заключава „Гардиън“.

- реклама -