Кристалина

„Гардиан“: Бързият край на надпреварата беше удар за Кристалина Георгиева

Съветът за сигурност на Европа взе неочаквано бързо решение и избра португалския министър-председател Антониу Гутериш да наследи поста на Бан Ки-Мун от началото на следващата година, пише „Гардиан“.

Удар по Георгиева

„В крайното гласуване най-високо класираната жена кандидат – генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, завърши четвърта. Бързият край на надпреварата беше особен удар за вицепрезидента на ЕК Кристалина Георгиева, която направи късно влизане в борбата за поста. Нейната кандидатура продължи само няколко дни и осем от членовете на Съвета гласуваха против нея, включително две от страните, притежаващи право на вето”, отбелязва „Гардиан“.

В рядка проява на единство, всички 15 посланици на Съвета се спряха върху кандидатурата на Гутериш, който ръководи Върховния комисариат на ООН за бежанците от десетилетие, и обявиха, че ще потвърдят избора си по време на официалното гласуване в четвъртък.

„Светкавичният край на борбата за главния пост в ООН беше изненада за всички. Много от анализаторите очакваха избирателния процес да се проточи чак до края на октомври, тъй като всяка една от големите сили се бореше да промотира собствените си фаворити. Някои дори смятаха, че Русия, която в момента е начело на Съвета за сигурност, ще блокира Гутериш заради желанието си постът да бъде зает от представител на Източна Европа”, пише още изданието.

Победата на Гутериш беше безапелационна. Той спечели 13 гласа в своя подкрепа и два „въздържали се”, без никой да гласува против него. Кандидатът на второ място – словакът Мирослав Лайчак имаше 7 гласа в своя полза и 6 против, от които два от имащите право на вето страни.

 

- реклама -