Пламен Марков
Снимка: БГНЕС

Пламен Марков: Ганчев е категоричен, че се оттегля от ЦСКА-София

Изпълнителният директор на ЦСКА-София Пламен Марков потвърди на извънредна пресконференция, че собствениците Гриша Ганчев и Юлиан Инджов са се оттеглили.

„Г-н Ганчев е категоричен в решението си. Той счита, че при тази ситуация не може да продължи издръжката на този клуб. В близките 10 дни нашите собственици ще изчистят задълженията на клуба към техни фирми, така че футболният клуб да бъде на чисто откъм задължения към Ганчев и Инджов. Това е важен момент. Акциите ще бъдат подарени – всеки, който желае, ще има възможност на безценица да ги получи. Финансовото състояние ще бъде стабилно и клубът ще завърши настоящия сезон“, заяви Марков.

Той потвърди, че до решението се стига след недоволството във връзка с продажбата на Али Соу. „Хората, които обичат ЦСКА, и искат клубът да продължи по същия път, да създадат платформа в медиите и по този начин да окажат подкрепа с бъдещето участие на г-н Ганчев – не че съм оптимист да се стигне до ревизия на решението му, но това е начин, по който да се покаже любовта на червените фенове. Аз считам, че тази атака не е по-скоро от любов към ЦСКА. Тя е инспирирана от наши опоненти“, добави Пламен Марков.

Без Ганчев нямаше да има ЦСКА

„Аз съм от началото тук, когато г-н Ганчев дойде. Знаем в какво състояние беше клубът, той бе обявен в несъстоятелност и благодарение на усилията на господата собственици Ганчев и Инджов, на цялото ръководство, видяхме докъде стигнахме. Не си приписвам кой-знае какви заслуги, но да не забравяме, че ЦСКА на практика не съществуваше. Успяхме като аматьорски отбор да вземем една купа, платихме 8 млн. лева за емблема, клубът се стабилизира финансово. В последната година и спортно-технически започна да се гради по-постоянен отбор. Хората, които разсъждават обективно, си дават сметка за тези неща“, продължи изпълнителният директор.

Пламен Марков: Чашата е преляла

Според Марков Гриша Ганчев се оттегля от клуба и заради заведени дела срещу него, и заради тежката икономическа ситуация поради пандемията. „Ще кажа моето мнение – мисля, че г-н Ганчев води сериозни битки на различни фронтове. В крайна сметка се получава един такъв момент, в който той трябва да се бори и срещу хората, които най-много подкрепят клуба. Мисля, че чашата е преляла, за да се стигне до такъв извод. Опитах се да му повлия, да си промени решението, но мисля, че не успях. Аз си спомням ЦСКА през какви тежки етапи премина. Да се върнем когато собственик беше Александър Томов, когато имаше сериозна финансова криза в клуба и той предостави акциите за продажба“, обясни Марков.

Има пари до лятото

„Ако това решение е окончателно, нашият клуб ще се върне в предишното си състояние, но без дългове. Аз бях по-деликатен, не съм с днешна дата оптимист към бъдещето на ЦСКА, защото клубът е осигурен в момента финансово за някакъв период от време от гледна точка на фунцкиониране на клуба до завършване на сезона. Всеки един желаещ, който обича ЦСКА и има финансов ресурс, е добре дошъл да получи едни безплатни акции. Аз не се притеснявам да разговарям с когото и да било, включително и с Христо Стоичков – ще говоря с бъдещи желаещи финансови благодатели, които да бъдат полезни за ЦСКА. Това ще бъде една моя бъдеща задача, но не мога да гарантирам нищо. До лятото клубът продължава да функционира със същия екип – никой от моите колеги няма да напуска преждевременно“, каза Пламен Марков.

Изглежда ми като конспирация

„Не съм си го помислял дали аз ще продължа да бъда в клуба. Но аз вярвах и в първите 1-2 години, когато имаше хора, които се съмняваха кое е истинското ЦСКА, когато ходех в различни градове да убеждавам хората за каузата ЦСКА, и тогава мислех по същия начин – трудно в тези години ЦСКА щеше да съществува, ако не бяха те. В практиката опитът от близкото минало, когато имаше трудности при различни ръководители – не се намериха хора, които да подадат ръка на ЦСКА да излезе от тази ситуация. За мен този проблем, който се провокира, е от хора, които желаят ЦСКА да се срине. Не съм запознат с механизма и не съм привърженик на конспирации, но трезвомислещите хора би трябвало да си дадат равносметка за изминатия път на ръководството от тези пет години“, завърши той.

- реклама -