Филипо Гана
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Филипо Гана спечели първия етап на Джирото

Италианецът Филипо Гана спечели откриващия етап в Джиро д‘Италия. Той беше 15.1 км индивидуално по часовник между Монреале и Палермо. Така той облече първата розова фланелка на лидер в обиколката.

Колоездачът на Инеос-Греанадиерс, който стана световен шампион в часовника миналата седмица, завърши за 15:24 мин. Филипо Гана изпревари португалеца Жоао Алмейда (Декьонинк-Куикстеп) с 22 сек. Трети със същото време е Микел Бьерг (ОАЕ).

Британецът Герайнт Томас, също от Инеос-Гренадиерс, приключи с най-добро време от фаворитите. Той взе четвъртото място с време от 15:47. Саймън Йейтс (Мичелтън-Скот) изостана с 26 сек спрямо шампиона от Тур дьо Франс 2018.

Двукратният победител и фаворит на домакините Винченцо Нибали завърши на 1:06 зад Томас. датчанинът Якоб Фулсанг (Астана) и нидерландецът Стивън Крайсвайк също загубиха ценно време. Те останаха на 1:24 и 1:21 от водача.

Астана освен това загуби ключов катерач в лицето на Мигел Ангел Лопес. Шестият от Тур дьо Франс 2020 падна лошо и беше изнесен на носилка. Колумбиецът е в болница.

- реклама -