Галина Захарова е новият шеф на ВКС

Съдия Галина Захарова е новият шеф на ВКС. Членовете на ВСС единодушно я избраха за председател на Върховния касационен съд на мястото на Лозан Панов, чийто мандат изтича.

„За“ нея гласуваха всички 20 присъстващи на заседанието. „Против“ и „въздържал се“ нямаше. На заседанието не присъстваха двама от членовете на съвета.  Минимумът подкрепа, който тя трябваше да получи, за да бъде избрана, бяха 17 гласа.

Захарова става първата жена начело на ВКС. Досега тя беше зам.-председател на съда.  Кандидатурата й беше издигната от пленума на съда и подкрепена единодушно от всички колегии на ВКС.

Процедурата за наследник на Панов начело на Върховния касационен съд бе открита на 30 септември 2021 г. Съдийската колегия на ВСС допусна номинацията на Захарова до процедурата на 14 декември. Тя бе и единственият кандидат за поста. Мандатът на Панов изтича в началото на февруари.

КОНЦЕПЦИЯ

В представянето на концепцията Захарова акцентира върху лидерството на ВКС, а не на конкретната личност. Тя заяви, че в следващите години иска да постигне с колегите си на първо място отстояване на безупречен професионализъм. Акцентира и върху защита на правата на човека. „За да постигнем това, трябва да сме можещи и знаещи. Да поемем огромен обем от нови знания, не само на националното, но и на международното законодателство“, заяви тя. В същото време Захарова посочи, че е тревожна от обстоятелството, че „ден през ден България получава упреци за неправилно осъществяване на законодателството“. „Това е сериозен упрек. Ние, ВКС, бихме могли да допринесем за промяна на това“, заяви тя.

След избора си пък бе лаконична. „Благодаря за избора не заради това, че ми гласувахте доверие, а заради доверието, което гласувахте на Пленума на ВКС. Това е огромна крачка напред в нашето самоуправление“, посочи тя.

ВСС ще изпрати на президента Румен Радев предложение за подписването на указ за назначаването на Захарова за председател на ВКС.

КОЯ Е ГАЛИНА ЗАХАРОВА

Завършила е „Право“ в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1988 г. Има над 33 години съдийски стаж.

В периода 1988 – 1989 г. е стажант-съдия в Софийския градски съд. От 1989 г. до 1991 г. е младши съдия в същия съд. От 1991 г. до 1992 г. е районен съдия в Пети районен съд (СРС), като през 1992 г. става заместник-председател на съда. Работи като съдия в Софийския градски съд от 1993 г. до 1998 г., а в периода 1998 – 1999 г. е заместник-председател на съда. В Софийския апелативен съд е съдия от 1999 г. до 2004 г. От 2004 г. до 2007 г. е негов заместник-председател.

От 2007 г. до 2011 г. е член на Висшия съдебен съвет. След това продължава да работи като съдия в Софийския апелативен съд до 2013 г.

Във Върховния касационен съд съдия Галина Захарова правораздава от 2013 г., а от 2017 г. е председател на Второ наказателно отделение. На 13.11.2018 г. е назначена от Съдийската колегия на ВСС за заместник на председателя на ВКС и ръководител на Наказателната колегия.

Има специализация по европейско право в Европейския център за съдии и адвокати към Европейския институт за публична администрация в Люксембург.

Член е на Програмния съвет на Националния институт на правосъдието, била е лектор в редица обучения, организирани от института.

- реклама -