Галин Цоков: Отношенията между Денков и Габриел са професионални

Галин Цоков: Отношенията между Денков и Габриел са професионални.

Министър председателят Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел влязоха заедно в залата

за заседание на МС в четвъртък. Приехме важни точки, сред които и за образованието.

Отношенията са им колегиални, работата продължава както досега – професионално и според целите,които са поставени.

Нещата изглеждат спокойно,

екипите са съсредоточени върху изпълнение на целите в правителствената програма. Има много добър организационен климат в МС, за вземане на правилни решения. Това заяви по bTV министърът на образованието  Галин Цоков.
Цоков заяви още, че не са обсъждали с Денков промяната в позицията му, първоначално той трябваше да е вицепремиер и министър на образованието при ротацията, а сега – външен министър.

Ако е настъпила промяна в позицията на академик Денков не сме го обсъждали в МС. С него сме обсъждали приемствеността в министерството. Бил е две години министър на образованието и тази тема му е близко до сърцето.

„Не знам дали се карат. Може да е свързано с определени цели на правителството, които започнаха, включително приемането ни в Шенген. Няма да остана без работа, аз съм университетски професор. Докато съм министър ще върша заложеното в правителствената програма. Това са всъщност и моите идеи за образованието, които съм припознал“, коментира още той.

Министърът съобщи, че приготвят по-синтезирани отчети и цели за следващите месеци. Той очаква следващата седмица да продължат оценките на министрите.

150 млн. лв. за тази календарна година ще струва премахването на таксите за студентите, съобщи още той. Това изглежда като моментна политика, свързана с определена ситуация, но е свързано с политики за развитието на България. Тази отмяна на таксите за студентите е свързана с тази политика, да облекчи достъпа на кандидат-студентите. Министърът смята, че това е политика, за да останат децата в България. Анализ на данните и рейтинговата система  показвали, че все по-голяма част от студентите, завършили в България, остават да работят в страната, с 10% са се увеличили. Завършилите висше образование са със заплати от 2200 лв., при 918 лв. преди няколко години, коментира още Цоков.

Дали ще бъде изтеглен законопроектът, срещу който се обявиха висшите училища,   ще бъде променен или не зависи не само от министерството, а от правителството и от Народното събрание, каза още министърът.

- реклама -