Галъп: Почти половината българи – доволни от заплатата си

Почти половината българи са доволни от заплатата си. Това показва проучване на „Галъп интернешънъл“, цитирано от „24 часа“.

У нас 46% от работещите са по-скоро доволни от заплатата си, 32% обаче не са. Нито преобладаващо доволни, нито преобладаващо недоволни се оказват 21% от запитаните. Малцина са онези, които не могат да преценят, показват данните.

63% от запитаните казват, че са удовлетворени от работата си. 12% твърдят, че не са удовлетворени, а 22% са някъде в средата. Това поставя страната ни близо до средното за света, но по-ниско от това, което е характерно за страните от ЕС, се посочва в проучването.

Изследването „В края на годината“ на асоциацията „Галъп интернешънъл“ е

традиция по инициатива и дизайн на председателя на Асоциацията

д-р Джордж Галъп от 1977 година. Изследването се прави всяка година оттогава. Тази година то бе проведено в 45  държави по света. Общо 46 138 души са интервюирани в глобален мащаб. Във всяка държава през периода октомври-декември 2023 г. са интервюирани около 1000 души по метода „лице в лице“, по телефона или онлайн. Статистическата грешка в изследването е в диапазон ±3-5% при доверителен интервал – 95%.

През последните години се отчита известен спад в удовлетвореността от работното място. На същия въпрос през 2018 г., например, 70% от запитаните българи отговарят, че са доволни от работата си. Необходими са повече вълни на изследване за интерпретация на тенденции, посочват от „Галъп интернешънъл“.

Що се отнася до заплащането, текущата вълна на изследване показва, че 46% от работещите у нас са по-скоро доволни от заплатата си, 32% обаче не са. Нито преобладаващо доволни, нито преобладаващо недоволни се оказват 21% от запитаните работещи у нас. Малцина са онези, които не могат да преценят, показват данните от проучването.

И по този показател нагласите у нас са близки до средните за света – далеч от крайния негативизъм, регистриран в някои държави в Африка и Индия, но и без особен ентусиазъм. Отношението към заплащането у нас не се отклонява значително и от регистрираното средно за ЕС, отбелязват анализаторите.

И по този показател обаче регистрираното сега бележи относителен спад

в сравнение с регистрираното в края на 2018 година. Тогава половината (50%) от българите са заявили, че са удовлетворени от заплатата си, 30% не са били доволни, а 20 на сто нито са били доволни, нито недоволни.

Развитието на изкуствения интелект поделя нагласите у нас, но като че ли притеснението надделява, коментират от „Галъп“. Двайсет и един процента (21%) у нас казват, че изкуственият интелект носи повече възможности, но 38% виждат в него повече проблеми. Една трета не се чувстват достатъчно информирани, за да преценят. В това отношение обществото ни реагира по-скоро като страните от Запада като цяло – които са по-изплашени от новата технология, отбелязват социолозите.

В световен мащаб две трети от работещите хора са доволни от работата си и около половината са удовлетворени от заплатите, които получават, са някои от резултатите от ново изследване на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“, което показва също, че тези нагласи са по-скоро стабилни през последните години.

Изкуственият интелект (ИИ) буди притеснения, показва още проучването. Хората по света са объркани по отношение на новата технология – 31% виждат в нея повече възможности, но 38% очакват да донесе повече проблеми за света. Значителен дял от 24% в световен мащаб не се чувства достатъчно информиран, за да оцени ефектите на ИИ върху човечеството.

По-скоро доволни от работата

Повечето от работещите хора по света изглеждат по-скоро доволни от работата си (65%), а малцинство от 17% казват, че не са. Други 17% казват, че нито са доволни, нито са недоволни. Малък дял се колебае как да отговори.

- реклама -