сн. БГНЕС

„Галъп”: Паниката от коронавируса намалява

Българите дават висока оценка за мерките, които властта взе в последните два месеца по отношение на коронавируса. Паниката продължава да намалява, а останалите страхове по-скоро вече се установяват в определени рамки и губят предишната динамика. Високи, макар и без нов ръст, са страховете и неприятните равносметки за доходите.

Това се посочва в проучване на „Галъп интернешънъл“ във връзка с коронавируса. Изследването е проведено между 15 и 18 май.

Все по-малко са хората, които реагират панически по отношение на коронавируса.

Хората, които приемат, че това е смъртоносна опасност и едно от най-страшните неща, сполетявали човечеството са 17% сега, а през март и април време беше 22-24%.

Делът на хората, които приемат, че коронавирусът е опасен, но все пак е само силен грип, спира плавния си спад и засега остава в диапазона около 60%.

Делът на онези, които смятат, че това не е сериозна опасност и е преди всичко шумотевица, спира ръста си и остава да се колебае около 20%.

61% намират мерките на властта срещу коронавируса за достатъчни, 29% – за прекалени и 9% – за недостатъчни.

Нормализация се наблюдава и по отношение на оценките за оперативната власт – правителство и щаб.

Премиерът Борисов остава с положителна сумарна ситуативна оценка – 54% одобрение, 41% неодобрение и 5% колебание. Тази оценка остава по-добра от традиционното доверие към Борисов, отчетено преди месеци. В основата на преобладаващите позитивни оценки досега е верният усет на властта към календара на обществените настроения.

Любопитно е как хората се отнасят към доц. Мангъров – който се утвърди като своеобразен символ на алтернативния прочит на ситуацията. 49% го одобряват, 30% не, а останалите се колебаят. За сравнение, проф. Мутафчийски има одобрение 70%, неодобрение 26% и 4% се затрудняват да отговорят.

86% от анкетираните пък смятат, че България се справя сравнително добре с епидемията на фона на другите европейски държави, което допълнително потвърждава, че действията до този момент са оценени високо от мнозинството от българите.

- реклама -