Галъп
сн. БГНЕС

„Галъп“: Малко над 38% избирателна активност към 17 часа

С напредването на деня расте избирателната активност, която е към 17 часа е 38,2%, сочат данните от екзитпол на „Галъп“ за БНР.

„Сравнено с избирателната активност през 2017 г. към този час – тогава тя е била 42 процента. Отново избирателната активност на тези избори е малко по-ниска, което е по-скоро нормално на фона на ситуацията с коронавируса, но за мен е положителен знак, че хората изявяват желание да излязат и да упражнят своето право на избор“ , заяви социологът Светлин Тачев.

По-рано той сподели наблюдения, че по-възрастните хора излизат сутрин, по-младите следобед и късния следобед, в столицата започва да се гласува обикновено от обед нататък, докато примерно в по-малките населени места хората излизат да гласуват сутрин.

Към 15 ч. избирателната активност беше 30,9% и също бе по-ниска от предишните парламентарни избори.

„Сравнено с 2017 година е малко по-ниска към този час, тогава е била около 34 на сто, но в условията на пандемия за мен това е успех. Към края на изборния ден винаги има засилване на избирателната активност“, посочи още Тачев.

„Наблюдваме значителна избирателна активност сред българите зад граница, което е похвално, тъй като през годините винаги се говори, че те трябва да участват, и днес виждам, че това става. Мен това ме радва. До 20 часа очаквам повече млади хора да гласуват“, посочи Тачев.

- реклама -