активност, галъп, избори, балотаж

„Галъп“: Избирателната активност е 3,5% към 9 часа

Към 9 часа регистрираната активност е 3,5%, което е малко по-ниско от активността, засечена към този час на първия тур, каза за БНР изпълнителният директор на „Галъп интернешнъл болкан“ Първан Симеонов.

Според Симеонов това е логично, защото обикновено на втори тур активността е по-ниска. Тази година е доста странна, не бива да се бърза с никакви прогнози, подчерта той.

Спрямо втория тур на президентските избори през 2016 година към този час активността е два пъти по-ниска, уточни Симеонов.

„Промяна на вота между първи и втори тур не е толкова вероятна. По-интересното ще бъде как ще се групират електоратите на политическите сили от първия тур, как сега ще гласуват, каква ще е подкрепата за единия и другия кандидат, както и за „третия“ кандидат, който се казва „не подкрепям никого“, коментира социологът.

„Тази година България е много интересна. България тази година е учебно помагало по политически процеси и обществено мнение.“

По-рано днес Първан Симеонов обясни, че социолозите отново ще събират информация по метода „екзитпол“ и призова хората към съдействие.

Наелектризирането тази седмица може да повлияе върху активността, прогнозира още Симеонов.

- реклама -