дебат

Галъп интернешънъл: Ще има балотаж между Цачева и Радев

По всяка вероятност, изборите ще се решат на втори тур

Това сочат данните от социологическо проучване на „Галъп интернешънъл“, според което на балотаж ще отидат двамата основни опоненти – Цецка Цачева и ген. Румен Радев.

Данните са на база национално представително изследване чрез преки интервюта сред 820 пълнолетни граждани в цялата страна в периода 24 – 31 октомври.

Третият най-предпочитан кандидат- президент е Красимир Каракачанов (виж графиката по -долу).

425436655

И отново прогнозна победа за ген. Радев

От днешна гледна точка съотношението между Цачева и Радев на балотажа е 53 на 47% в полза на генерала.

При евентуален балотаж Каракачанов – Цачева се очертава минимална преднина на Каракачанов от 51 на 49%.

Това обаче са само и единствено хипотетични варианти на база заявени нагласи, които няма как да отчетат психологическата ситуация след първия тур, апелите на различни партийни лидери, поведението на различните електорати, както и влиянието на опцията „Не подкрепям никого“, която също ще фигурира на втори тур.
Същото важи и за референдума, където трудно може да се уловят евентуалните заръки на всяка една отделна партия към избирателите й – дали и как да гласуват на него. Заявената обща активност на референдума към момента доближава 45% спрямо списъците, но в референдумите до този момент реалната активност винаги е оставала под заявената.

Към края на октомври и началото на ноември онези, които се очаква да гласуват на референдума, декларират, че биха гласували – най-общо така – така:
Подкрепяте ли народните представители да с избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура: 82% биха гласували с „да“, 15% – с „не“, а 3% не биха отговорили.
Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите: 58% биха отговорили с „да“, 37% – с „не“, а 5% не биха отговорили.
Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори. 87% биха отговорили с „да“ на 11% с „не“, а 2% не биха отговорили.

- реклама -