„Галъп интернешънъл“: Българското Черноморие остава предпочитана дестинация за над 1,3 млн. българи

Българското Черноморие остава предпочитана дестинация за лятна почивка за гражданите на страната и през това лято. Вече над милион и триста хиляди пълнолетни българи са почивали на морето ни, а още на половин милион явно им предстои да го посетят.

Това показват данните от експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен сред 800 пълнолетни българи в цялата страна – възложен, финансиран и проведен от „Галъп интернешънъл“.

Телефонният сондаж е проведен чрез панелна методика, която позволява национална представителност на данните.

В сондажа 37% заявяват, че са били на лятна почивка – това означава около 2 милиона души.

А 68% от тях твърдят, че са избрали българското Черноморие, което е над милион и триста хиляди. Ако в сметката се прибавят и децата, то това означава, че близо половината от населението на страната ни е било или ще бъде на нашето Черноморие през този сезон. С най-голям дял са младите до 30-годишна възраст и жителите на София. Това означава също, че спрямо очаквания брой туристи през летния сезон, повече от половината са наши сънародници. В България българският турист остава доминиращ. В чужбина през това лято към настоящия момент са почивали около триста и петдесет хиляди българи. Интересно за отбелязване в данните е, че още близо толкова тепърва ще отидат на почивка извън страната – очевидно по-евтините условия за началото на есента са особено привлекателни, а също така предпочитаният по-прохладен климат през ранната есен вероятно оказва влияние. Други седемстотин хиляди пълнолетни българи са почивали или им предстои да почиват на други места в страната извън Черноморието. Като цяло над 60% от българите са почивали или ще почиват извън мястото, където живеят, през това лято. Числото се получава от сумирането на дяловете на онези, които вече са почивали и онези, които твърдят, че ще почиват.

- реклама -