галъп

„Галъп“: ГЕРБ печели изборите, „Продължаваме промяната“ са втори

Сериозно разместване на електоралните нагласи показва последното проучване на „Галъп“, публикувано днес. Според социолозите ГЕРБ би била първа политическа сила, ако изборите бяха днес, а новата формация на Кирил Петков и Асен Василев би взела второто място.

Ето как се подреждат формациите в Народното събрание според проучването:

ГЕРБ-СДС – 21,4%
„Продължаваме промяната“ – 15,2%
БСП – 13,4%
ИТН – 12,3%
ДБ – 12,1%
ДПС – 11,4%
ИБГНИ – 4,1%
„Възраждане“ – 3,3%
ВМРО – 2,2%
Други – 4,6%

От данните се вижда, че ни очаква още по-раздробен парламент, в който имат потенциала да влязат 7 партии и коалиции.

Данните сочат „пакет“ формации след ГЕРБ-СДС, част от които си оспорват и възможността за второто място. Сондажът показва ясно как се отразява новината на последните дни – заявката на новата формация. За момента, инерцията на новонавлизащите носи предизвикателства пред подкрепата на познатите партии и създава най-динамични перспективи на „Продължаваме промяната“. Това може би дава възможност на тази формация да се „откъсне“ от групата „преследвачи“, ппишат от Галъп.

Като че ли в най-голяма степен новата партия адресира електорат, който иначе би гласувал за Демократична България. Немалко и от избирателите, които биха били или вече са били периферия на ИТН, сега също се ориентират към новата формация. Дори и привърженици на иначе твърдите БСП, а дори и на ГЕРБ показват интерес към новата партия.

50,6% казват, че ще гласуват в изборите. 22,6% казват, че вероятно ще гласуват. Това означава, че интересът към изборите расте. Тепърва ще проличава дали и какво отражение ще даде сливането на двата типа избори, но към момента може да се очаква по-висока активност, в сравнение с изборите на 11 юли.

Данните са от телефонен сондаж, проведен между 21 и 26 септември сред 2000 пълнолетни българи по специална панелна методика, която осигурява максимална представителност. Абсолютната максимална грешка е ±2,4% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души. Сондажът е част от изследователската програма на „Галъп интернешънъл болкан“.

- реклама -