преброяване, хора, жени
снимка: Unsplash

„Галъп“: Едва 35% от българите смятат, че живеят по-добре от родителите си

Доклад на „Галъп интернешънъл“ показва, че само 35% от българите смятат, че живеят по-добре от родителите си.

В проучването са включени над 60 000 души от 64 държави.

„Доброто образование и високите доходи дават и по-добра оценка за живота ни днес, в сравнение с този на предишното поколение. По света усреднените данни показват, че 51% от запитаните казват, че живеят по-добре от предишното поколение. 23% казват, че живеят по-зле и още 23% казват, че живеят по същия начин. Но наистина респонденти с по-високо образование, повече лични доходи, имат в по-голяма степен усещането, че живеят по-добре”, обясни Яница Петрова от „Галъп“.

Жителите на развиващи се държави, които имат или са имали икономически или политически трудности, в по-голяма степен казват, че живеят по-добре от предишното поколение. „И тук основното е базата за сравнение, какъв всъщност е бил животът на предишното поколение”, допълни Яница Петрова.

Проучването показва, че българите са по-носталгични към миналото. „35% казват, че имат по-добър живот от предишното поколение, но 31% казват, че животът им е по-лош. 27% казват, че живеят същия живот като на предишното поколение”, коментира още представителката на „Галъп интернешънъл“.

- реклама -