Хора

Галъп: Българите остават силно проевропейски настроени

Доверието в ЕС е в най-ниска фаза, но българите, като цяло, остават силно проевропейски настоени. Това показва проучване на „Галъп Интернешънъл“ в навечерието на британския референдум.

Българите по-скоро не очакват резултатът от референдума във Великобритания да се отрази на техния живот.

През юни 48% изказват доверие, а 38% – недоверие в ЕС. Останалите се колебаят. В последните месеци подобни стойности не са рядкост. Само до преди няколко месеца обаче картината беше по-благоприятна и доверието се движеше около 60%, а недоверието рядко достигаше 30%.

По традиция имиджът на Европейския съюз остава силно положителен в очите на българите – за разлика от този на българските институции. Оказва се обаче, че дори и образът на ЕС в очите на българите не е застрахован срещу предизвикателства.

Причините за негативната тендинция са два типа: моментни и дълготрайни. Сред моментните са дезинтеграционните процеси в ЕС, бежанската вълна, тероризмът, различните кризи в съюза и възходът на популистки политически играчи и т.н. Своето влияние са оказали и информационните противоборства между Русия и Запада в последно време, както и фактът, че ЕС не успява да излъчва достатъчно авторитет, сигурност и решителност по международни теми.

Освен текущата криза в ЕС, с годините закономерно действат и по-дълготрайни фактори. Българите вече започват да гледат на ЕС не просто като на идеал, но и да се вглеждат в детайлите на неговото функциониране. Това е нормален процес, който също води до плавно и почти незабележимо износване на авторитета на ЕС.

Интересът на българите към тези теми обаче е сравнително малък. В първите седмици на юни две трети смятат, че изходът от референдума по-скоро няма да повлияе на живота им.

Нагласи

Въпреки всичко България остава сред най-проевропейските страни в ЕС, отбелязват от Галъп.


  • Данните са от редовното проучване на „Галъп интернешънъл“ през юни, както и обобщените данни на агенцията от влизането ни в ЕС насам.
- реклама -