Гълъб Донев
снимка НОВА

Гълъб Донев: Ще предложим увеличение на пенсиите с 12%

Гълъб Донев: Ще предложим увеличение на пенсиите с 12%.

„Изборите приключиха и протекоха свободно, спокойно и без съществени нарушения. Партиите са в мълчание и не говорят за нарушения.

Аз съм готов да напусна този кабинет още от 2 август миналата година, когато застъпи служебният кабинет.

Всеки служебен кабинет трябва да е готов след изборите да сдаде поста на следващия редовен кабинет“.

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев в ексклузивно интервю пред Златимир Йочев в „Тази сутрин“.

„Обяснявам мълчанието на партиите с това, че бяха изненадани от резултатите, които получиха. Това е резултат от кампанията, която водеха, обещанията към избирателите, политиките, които представяха за бъдещото развитие на държавата. Това, което избирателите показаха с този парламент, е политиците да вървят към обединение и търсене на линии, които да ги обединят. Политиците трябва да търсят единството, приоритетите и проблемите, които трябва да решат, за да имаме устойчиво развитие напред в годините“, подчерта той.

Организацията на изборите

„Служебната власт се справи с организацията на изборите, както го направи през октомври 2022 година, въпреки че бяха направени проблеми в законодателството – видеонаблюдението и усложняването на процеса с въвеждането на хартиената бюлетина. Служебният кабинет се справи с предизвикателствата“, категоричен бе Донев.

Той добави, че предстои да се изясни защо над две хиляди устройства за видеонаблюдение не са излъчвали.

„Предстои техническите екипи да изяснят защо повече машини са дали дефекти на тези избори в сравнение с предходните. С въвеждането на хартиената бюлетина се повишиха сигналите за купен вот. Образувани са над 145 досъдебни производства. За тези избори Министерството на вътрешните работи в сътрудничество с прокуратурата пресякоха голяма част от опитите за купен вот“, уточни служебният министър-председател.

„Според сигналите всички партии са купували гласове. Това е притеснително, защото те трябва да съблюдават честността на изборите, да убеждават своите избиратели, че купеният вот не решава проблемите. Политиците трябва да са тези, които да стоят като стожер да няма купен и корпоративен вот“.

Финансовото положение на страната

„Това, което министърът на финансите Росица Велкова направи, е да предупреди, че има рискове пред бюджета и финансовата стабилност на държавата. Рисковете пред бюджета трябва да бъдат посочени в докладите. Намирахме се в предизборна кампания, когато излезе докладът. Политическите партии са и виновници за състоянието на държавата, защото през миналата година приеха небалансирани решения за фискалната политика – повече разходи от приходите“, коментира Донев.

„Държавата не фалира. Служебното правителство ръководи и управлява стабилно финансите. До момента имаме над 20% повишаване на събираемостта от данъци в сравнение с първите три месеца на миналата година“, обясни служебният премиер.

„Постъпленията от ДДС са по-малко, защото имаме промяна в структурата на износа и вноса. Докато миналата година имахме повече внос, което влече и повече ДДС, в следващите месеци на служебното правителство имаме рекорден износ, което означава, че трябва да връщаме ДДС. Увеличеният износ е добре, защото икономиката работи. Чадър над големи фирми няма. Това са обвинения, които се хвърлят в публичното пространство. НАП и Митниците работят добре – това показват и приходите. Тези обвинения не са сериозни“, посочи министър-председателят.

„Към 7 април държавната хазна се управлява много добре. Ние сме на дефицит заради политиките, приети през миналата година. С 30% са увеличени разходите, а приходите с 20% – затова излязохме на дефицит от 690 млн. лева през първото тримесечие. Това гласуваха политиците“.

Служебният кабинет ще внесе бюджет за 2023 година, за да бъде гласуван в 49-ото Народно събрание.

„Ще бъде заложено увеличение на заплатите на всички администрации, които не получиха увеличение през 2022 година. Предвиждаме увеличение на пенсиите с 12%, ръст на учителските заплати. Това е нещото, с което не отстъпваме по отношение на политиката по доходите“, подчерта той.

Донев определи решението не всички пенсионери да получат добавки за Великден като много трудно.

„Когато се постави една граница, винаги има със стотинка или лев над тази граница, като хора остават недоволни. Към момента това е възможността на бюджета. Трябва да е ясно това, че политиците в 48-ото Народно събрание ограничиха служебното правителство да поема непредвиден разход. Политиците ограничиха тази възможност на служебното правителство да даде великденски добавки на всички пенсионери. Направихме анализ и тези 72 млн. лева, насочени към пенсионерите, са спестени пари от служебното правителство от антиинфлационни мерки“.

„Още от 2 август миналата година започнахме да водим политика, която да гарантира сигурността на енергийните доставки. Свалихме цените на горивата с над 20%. Газовите доставки са осигурени до края на годината и са на най-ските цени за Европа“, заяви Донев и уточни, че изградена необходимата инфраструктура, за да се осъществи диверсификацията.

Шенген и еврозоната

„Всички мерки и действия се предприемат. Подготвяме закон за еврото, който ще бъде внесен в Народното събрание. В ръцете на депутатите е да приемат законите, които гарантират членството ни в Шенген и еврозоната. За нея е важно и стабилност на финансовата система. Напълно реалистично е влизане в Шенген през октомври“, каза служебният премиер.

Предприети са мерки спрямо държавите, които блокираха присъединяването, като продължава да се води диалог и с държавите от ЕС.

„За първите три месеца на тази година имаме безпрецедентен ръст на върнати незаконни мигранти, които са се опитали да преминат. Този ръст е над 45%“, категоричен е той.

Войната в Украйна

„България изпраща хуманитарна помощ. Военнотехническата помощ е съгласно решението на Народното събрание от ноември 2022 г. Ние като правителство спазваме решението на Народното събрание. Не мога да кажа конкретика, защото са засекретени. Първите три артикула по необходимост, които Украйна е поискала, са предоставени, но нищо повече от това, което НС е гласувало“, обясни Донев и допълни, че все още не е ремонтирана украинска техника в България.

„Не знам как руската страна има информация, че тук се ремонтират хеликоптери Ми“, добави Донев.

Военният конфликт трябва да бъде решен по мирен път, обясни той.

- реклама -