Гълъб Донев, пенсии, доходи
Снимка: Кадър БНТ

Гълъб Донев: Правим всичко възможно договорът с „Газпром“ да бъде изпълнен

Равносметката към момента е тази, че всички министри се справят добре със своите задължения.

Изборът за този Министерски съвет се пада на президента. Ако някой от министрите не оправдае доверието и не работи в полза на хората, то той ще бъде сменен.

Това заяви в интервю за „Лице в лице“ по bTV служебният министър-председател Гълъб Донев.

Той допълни, че от работата на енергийния министър Росен Христов зависи сигурността на енергийните доставки, а оттам и на българските домакинства и бизнеса.

Още в първите дни бе създаден Кризисен щаб, който да овладее тази разруха и хаос в енергетиката. Финансовият колапс беше овладян в „Булгаргаз“.

Започна се работа по довършването на газовата връзка с интерконектора с Гърция. Всичко това беше направено, за да могат българските граждани да усетят по джоба си, че това правителство не само говори, но и действа, обясни премиерът.

По темата с „Газпром“ Гълъб Донев посочи, че правителството ще се опита да довърши договора с руската компания, като се водят преговори доставките да бъдат разсрочени през зимата, за да бъде обхванат период и през 2023 година.

Прави се всичко възможно договорът с „Газпром“ да бъде изпълнен. Не водим разговори за сключване на други договори, това е работа на редовно правителство.

Целта е да гарантираме целия отоплителен сезон, с ниски цени, които да са поносими както за бизнеса, така и за българските граждани, уточни премиерът Донев и бе подчерта, че преговорите с Газпром не са геополитически завой на страната.

По отношение на седемте танкера с втечнен газ, министър-председателят заяви, че „едно е да имаш седем танкера, които плават някъде в океана, друг е въпросът къде могат да пристанат“.

Направихме всичко възможно да осигурим един танкер за октомври, но това е пределът. Повече от този един танкер нямаше как да вземем, поясни той.

За мигрантската криза премиерът призна, че в последните седмици натискът се е увеличил.

Когато говорим за смъртта на двама полицаи, това не говори добре нито за системата, нито за охраната по тези участъци. Ще засилим контрола по сухопътната граница на югоизток. Командировани са допълнително служители от Гранична полиция, както и от Министерството на отбраната. Освен това МВР работи и по пресичане на всички канали, за да бъде преустановен този трафик, коментира Донев.

На въпрос за войната по пътищата служебният министър-председател отбеляза, че в момента текат непрекъснати полицейски акции в цялата страна и в най-скоро време МВР ще оповести резултатите от предприетите действия.

Всяко едно управление е длъжно да направи ревизия с кадровия персонал, за да изпълни целите и задачите си.

Това не е чистка, не е връщане на модела ГЕРБ-ДПС. Това са нормални и професионални рокади, които се правят и при които има необходимата аргументация. Най-големият вой идва от самите хора, които са сменени, или от партийните централи, които са ги назначили, коментира още Гълъб Донев.

Относно предложението на лидера на ИТН Слави Трифонов за президентска република, Донев заяви, че това е „несериозна заявка“, несериозна заявка, хвърлена в публичното пространство и не са коментирали темата с президента Радев.

По отношение на финансовото състояние на държавата премиерът разясни, че няма да приключим годината с излишък и ще се наложи пак да излезем на пазара, за да търсим дълг.

Не приемам, че държавата на 2 август е имала излишък от 1,5 млрд лева. Това е нормално състояние на фиска на държавата през този период, но в края на годината тези излишъци вече са изхарчени и се върви към дефицит, каза той.

- реклама -