Гълъб Донев, локдаун, възрастни, ваксинирани, коронавирус

Донев представи отчет за дейността на кабинета и призова: Не мачкайте хората, те са държавата (Видео)

Гълъб Донев с отчет за работата на служебния кабинет.

„Не мачкайте и не пречупвайте хората. Те са държавата. Този модел вече не работи. Политическата арогантност е демоде и е безполезна“. Това заяви служебният министър Гълъб Донев по време на открито правителствено заседание в понеделник, на което отчете свършеното от кабинета му за периода 3 февруари – 5 юни 2023 г. Той описа като: „втория сезон на политическия сървайвър” втория мандат на служебния кабинет и изтъкна, че след 2009 г. нито един кабинет не е направил отчет за дейността си.

Като приоритети на служебния кабинет той изтъкна организирането на честни избори, водене на борба с обедняването и подкрепа на най-уязвимите, както и подкрепа на родните производители и стимулиране на привличането на чуждестранни инвестиции. Укрепването на охраната на границите също бе сред изброените цели на водения от него кабинет. „Успоредно с борбата с кризите неотклонно да се укрепва човешкия капитал на нацията, тъй като носител на прогреса на нацията са децата и младите хора на България”, каза Донев.

Служебният премиер изброи предприетите мерки за регулиране на цените. „От септември 2022 до март 2023 г. темпът на инфлацията спадна с 4,7%. Прогнозата на месец май е инфлацията да бъде под 10%”, каза той.

За социалните мерки на служебния кабинет той изтъкна изплатената Великденска добавка от 70 лв. за около 1,2 български пенсионери, чиито пенсии са до линията на бедност от 504 лева. За това са осигурени 72 млн. лева от бюджета.

По думите му има напредък в сферата на инвестициите и отварянето на най-голямата икономическа на Балканите зона „Доброславци”. Той отчете 15 пъти ръст на инвестициите през първото тримесечие на 2023 г. спрямо същото тримесечие на 2022 г. За същия период 4 пъти нарастват издадените сертификати клас А на инвеститорите.

Донев определи като честни изборите за 49-ото Народно събрание. „Те бяха проведени спокойно и прозрачно. МВР се справи успешно с явлението „купуване на гласове“, каза той и изтъкна като полезни проведените превантивни операции срещу купуването на гласове. В хода на кампанията и в деня на изборите бяха получени 813 сигнала за нарушение на политическите права на гражданите, повечето – за търговия с вот. Образувани бяха 151 наказателни производства. 737 избирателни секции бяха разкрити в чужбина и там гласуваха над 185 000 българи”, каза служебният премиер.

 

- реклама -