Гълъб Донев чужденци Постанолление 208 правила мигранти

Гълъб Донев: Няма индикации за спиране на еврофондове заради US-санкциите

„Ние сме може би първата държава в ЕС, която започна да прилага решение по закона „Магнитски“. Това, което сме направили, е да защитим държавните предприятия, за да не се допускат отношения с лицата, посочени в списъка със санкции на САЩ“. Това заяви пред БНР служебният вицепремиер и социален министър Гълъб Донев.

Той обясни, че засега няма индикации за спиране на еврофондове за България заради санкциите на САЩ срещу български физически и юридически лица.

„Всичко, което прави правителството, е прозрачно и професионално, няма лица и фирми (под санкции – б.р.), които да са в близък контакт с правителството“, коментира служебният министър.

Служебното правителство изготви програма за 2,5 милиарда лева, с която бизнесът ще бъде подкрепен чрез кредити през търговските банки. Донев обясни, че е използван свободен ресурс в търговските банки, като държавата става гарант за тези кредити:

„Тези нови мерки все още са в проектен етап. За всяка една от тези мерки ще бъде необходима нотификация от държавата пред ЕК, това ще са мерки, които да подпомогнат бизнеса и заетостта през есенния сезон“.

Донев уточни, че за да бъдат ефективни мерките, трябва да бъдат разработени в няколко варианта, в зависимост от конкретната ситуация на развитие на пандемията.

„Досегашните мерки, прилагани от началото на пандемията, дават добър резултат по отношение на запазването на заетостта. Към днешна дата безработицата в страната е на ниско ниво, върнахме се на нима от преди пандемията“, обясни той.

Проблемно е намирането на пари за добавката от 50 лв. на пенсиите, каза министър Донев и обясни, че тези пари не са планирани като разход в бюджета на ДОО. Той подчерта, че служебното правителство ще спазят ангажимента си да дават тази добавка към пенсиите до края на мандата си.

С 5 % пък ще се вдигнат пенсиите от 1 юли, но увеличението няма да е за всички. Няма да го получат хората, които вече получават максималната пенсия – 1440 лева.

- реклама -