Гълъб Донев: Коридор 8 ще донесе добавена стойност за развитието на целия регион

Гълъб Донев: Коридор 8 ще донесе добавена стойност за развитието на целия регион.

Коридор 8 е важен комуникационен канал, който ще осигури връзка между гражданите и бизнеса на България, РС Македония и Албания.

В условията на потенциална енергийна и продоволствена криза е жизнено необходимо да си осигурим пътища за доставка“.

Това заяви българският министър-председател Гълъб Донев по време на церемонията, отбелязваща началото на строителството на Източната част на железопътния Коридор 8, участък Куманово – Беляковце – Крива Паланка, предаде БГНЕС.

В събитието, което се провежда край град Куманово, участва премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски, както и българският вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

„През изминалите над 140 години, реализирането на инфраструктурите и свързаността, залегнало в днешния Коридор 8, е било въжделение на редица поколения от двете страни на границата.

Съществено важно е да говорим за Коридор 8 във всички негови измерения като важен комуникационен канал, който ще осигури връзка между гражданите и бизнеса на България, РСМ и Албания.

България работи активно за включването на Коридор 8 в приоритетната европейска транспортна мрежа – направлението София-Скопие-Тирана-Дурас трябва да бъде определено като част от Европейския коридор Западни Балкани.

Изграждането на Коридор номер 8 е приоритетно както за България, така и вярвам за всички страни по неговото протежение“, каза още Донев.

Последиците на войната в Украйна разкриват за пореден път едно най-уязвимите места на нашия региона, а именно неразвитата и даже липсваща инфраструктура, отбеляза още Донев и продължи:

В условията на потенциална енергийна и продоволствена криза е жизнено необходимо да си осигурим директни пътища за доставки.

Вместо това поради липсата на свързваща железопътна и енергийна инфраструктура нашите държави са принудени да търсят алтернативни пътища за доставки, минаващи пред трети държави, което допълнително оскъпява цената и удължава времето за доставка на ресурсите, от които всички се нуждаем, допълни премиерът.

В този контекст той съобщи, че предстои да се подпише Споразумение между българския и северномакедонския газопреносни оператори за междусистемното свързване за точката Кюстендил-Жидилово.

По думите му, това ще осигури диверсификацията и повишаването на сигурността на доставките на природен газ за РС Македония, както и задълбочаване на сътрудничеството в енергийната сфера.

Служебният премиер отбеляза още, че ускореното изграждане на Коридор 8 е в интерес и на националната, и колективна сигурност.

„Уверен съм, че ще успеем да преодолеем съществуващите, както и нововъзникващите предизвикателства в настоящата геополитическа обстановка“, заяви Донев.

БТА

„С изграждането на Коридор 8 може да осигурим важната за региона връзка по транспортната ос Изток-Запад, свързващ ни с Кавказ, Средна Азия и Близкия Изток.

Същевременно, дори и в тези условия, за първи път в историята на България и РСМ, търговският стокообмен се очаква в края на година да достигне 1 млрд. евро, съобщи Донев и попита:

Представете си какъв би бил резултатът, ако между България и РСМ имаше развита инфраструктура. Не се съмнявам, че сходни положителни перспективи биха се създали и за Албания“, заяви Гълъб Донев и заключи, че трябва да се положат всички усилия за изграждане на стратегическите проекти за всички измерения на Коридор 8.

Съществено място тук заема железопътната връзка София-Скопие.

Целта на този коридор е да свърже по железопътен път Черно и Адриатическо море. Връзката трябва да бъде изградена между София-Скопие-Дуръс и Тирана.

- реклама -