Гълъб Донев, локдаун, възрастни, ваксинирани, коронавирус

Гълъб Донев: Инфлацията няма да „изяде“ увеличението на пенсиите

Увеличението на пенсиите е средно 14% за всички пенсионери. Това каза в предаването „Панорама“ по БНТ служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев. Той бе категоричен, че инфлацията няма как да „изяде“ увеличението.

Той отбеляза, че ще има по-голямо покачване на размера на пенсиите, и доходът, който ще получават пенсионерите, ще е по-висок, отколкото натрупаната инфлация от началото на годината.

По думите му, до 600 лева ще е ръстът на средната пенсия до края на годината.

Донев посочи, че това, което се е случило при приемането на актуализацията на трите закона в Народното събрание – за държавния бюджет и бюджетите на ДОО и НЗОК, е приличало повече на предизборна кампания, отколкото на смислен парламентарен дебат.

Служебният вицепремиер заяви, че ако не са били предприети стъпките по актуализацията, тази антикризисна и временна добавка в един момент е щяла да приключи. Той напомни, че българските пенсионери са едни от най-застрашените от бедност и социално изключване в Европа.

Министър Донев отбеляза, че промените в пенсиите са трайна мярка. Тази актуализация беше направена така, че да се гарантира финансовата стабилност на системата, коментира той.

„За първи път чувам, че има списъци за уволнения“, каза министър Донев по повод на уволнението на проф. Асен Балтов, бивш директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. В системата на Министерството на труда и социалната политика уволнения нямаше, посочи той.

- реклама -