Гълъб Донев
сн. БГНЕС

Гълъб Донев: Добавката към пенсиите ще се дава до края на мандата на служебното правителство

Поне до края на мандата на служебното правителство ще се дават допълнителните 50 лева на пенсионерите. Това обяви министър Гълъб Донев след първото заседание на кабинета днес.

Дали обаче ще бъдат продължени и останалите социални мерки на кабинета Борисов 2 – предстои да се реши.

На днешното си заседание членовете на кабинета са обсъдили възможността за продължаване на социално-икономическите мерки – 60/40, по които се предоставят средства за работните заплати. Мярката 80/20, която е преди всичко свързана с туристическия и ресторантьорски сектор и мерките, които за родители, чиито деца не ходят на училище или детски градини, мерките, които са свързани с пенсионерите – по 50 лв. за всички пенсионери.

„С министъра на финансите бяхме в много колегиален, задълбочен разговор с анализ на финансовото състояние на бюджета„, подчерта Донев на съвместния си брифинг с Асен Василев.

По думите му, изключително тежко е финансовото състояние, което заварват.

Финансовият министър: Ако не заработи бизнеса пари няма да има за нищо, а ако заработи пари ще има за всичко.

сн. БГНЕС

От своя страна Асен Василев заяви, че всички ангажирани с мерките министерства се нуждаят от още няколко дни, за да се запознаят с възможностите на хазната относно подпомагането на бизнеса.

„Ще ви помоля да ни дадете 7-10 дни, за да проработим сценариите как ще подкрепим икономиката. Защото истината е, че ако не заработи бизнесът, пари няма да има за нищо“, уточни кратко той.

„Положението, в което се намираме е тежко с оглед на коронавируса. Обществото очаква реакция от нас до колко и дали ще продължат социално-икономическите мерки, които са въведени от предишния Министерски съвет. Но, за съжаление тяхната обезпеченост беше гарантирана до края на май за едни мерки, а за други – до края на месец юни. Съзнаваме колко е важно това за гражданите и бизнеса, които пострада от мерките е поставен в доста тежко и критично състояние. Затова още на първото заседание обсъдихме възможността за продължаване на социално-икономическите мерки“, каза още Гълъб Донев.

 

- реклама -