гаф

Гаф: Оставиха Фон дер Лайен да стои права на срещата с Ердоган в Турция

Европейската комисия възрази днес открито срещу пренебрежително отношение към председателя на институцията Урсула фон дер Лайен вчера в Анкара при срещата с турския президент Реджеп Ердоган. ЕС бе представен на срещата от Фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Кадри от вчерашното събитие показаха как Фон дер Лайен е оставена права, докато Ердоган и Мишел заемат единствените две кресла в помещението. Интересното е, че Шарл Мишел не възразява на това, не отстъпва мястото си на Фон дер Лайен и не настоява да се донесе трети стол.

Говорител на комисията днес посочи, че Фон дер Лайен е можела да напусне срещата, но е преценила да остане и е участвала пълноценно в последвалия разговор. Дамата седна в последствие на близък диван. „Председателят на ЕК трябваше да седне по същия начин като председателя на Европейския съвет и турския президент“, заяви говорителят.

По неговите думи Фон дер Лайен и Мишел се ползват с еднакъв протоколен статут. „Това, че въпросът не беше поставен открито, не означава, че не е отчетен. Въпреки това Фон дер Лайен реши да остане, за да даде предимство на съдържанието на разговорите пред протокола“, добави говорителят, цитиран от БТА.

Той заяви, че ЕК ще вземе мерки подобен случай да не се повтаря. Говорителят отказа да коментира поведението на Шарл Мишел. Също така стана ясно, че турската страна не е поднесла извинение.

Междувременно в социалните мрежи се появиха снимки на Ердоган с предишните евроръководители Туск и Жан-Клод Юнкер, на които е очевидно, че и тримата стоят равноправно на столове.

- реклама -