Македония

Гаф на Файненшъл таймс за името на Македония

Македония ще обсъди промяната на името си в усилие да деблокира противопоставяне на членството й в НАТО, написа „Файненшъл таймс“, като цитира интервю с македонският външен министър Никола Димитров.

Оказа се, че изданието е сгафило

След реакция на министерството на външните работи в Скопие, редакцията на Файненшъл таймс смени коренно заглавието на статията – „Македония разглежда възможността за използване на временното й наименование за членство в НАТО“.

Цитираният външен министър Димитров придружава Зоран Заев по време на първото му официално посещение в белгийската столица, където премиера ще разговаря с Доналд Туск и Йенс Столтенберг

„Ще попитаме Гърция какъв съсед иска да има? Дали иска стабилна, приятелска страна, която предлага надежда и демокрация. Ако ние сме добър съсед на Гърция, тогава може би гръцкото правителство ще разбере, че сме получили историческа възможност“, заяви в интервюто Димитров.

Съгласно споразумението от 1995 между властите в Скопие и Атина Република Македония може да се присъединява към международните организации чрез временното наименование, под което бе приета в ООН – Бивша Югославска Република Македония – FYROM.

Според Файненшъл таймс“ Атина смята, че новото македонско правителство е отворено за сътрудничество повече, отколкото предишното на ВМРО-ДПМНЕ. Гръцките власти също така са оптимисти и смятат, че има надежда да се разреши спорът за името, но в същото време Атина предупреждава, че няма да се бърза със споразумение на всяка цена.

- реклама -