ВАР, футболът

Футболът се завръща с пет смени и без ВАР

Футболът ще се завърне с временна промяна на правилата. Вече ще може да има по пет смени на мач, а освен това няма да има ВАР.

Промените влизат в сила с незабавен ефект. Всяко първенство обаче ще решава дали да ги въведе. Първото първенство, което се подновява, е Бундеслигата. Футболът в Германия се заеръща на 16 май при закрити врати.

Промените бяха приети от Борда на международната футболна асоциация (ИФАБ). Според организацията това ще улесни клубовете след принудителната пауза заради коронавируса. ФИФА предложи промяната на правилото на ИФАБ, който е отговорен за законите на играта, след като се очаква играчите да играят срещи в сгъстен цикъл от време по време на летните месеци.

Отборите ще бъдат ограничени до три възможности по време на мачовете за своите смени – включително и на почивката. Това е опит да се предотвратят излишни прекъсвания на играта. В турнири, където може да има продължения, всяка неизползвана смяна ще бъде позволена за извършване.

ИФАБ добави, че промяната важи за турнири, които са насрочени за завършване до края на годината. Преразглеждане за следващия сезон ще бъде проведено на „по-късен етап“.

Що се отнася до Системата за видеоповторение ВАР – тя няма да влиза в употреба, когато първенствата бъдат подновени. Все още обаче няма индикация от Бундеслигата, че това ще се промени.

- реклама -