фурми

Фурмите – безценният дар от арабския свят

Ако навремето сте чели „Стас и Нели“, сигурно си спомняте как двете деца оцеляваха в Судан дни на ред с 12 фурми.  И това е напълно обяснимо, като се има предвид тяхната висока хранителна стойност.

Сладки, ала полезни

Фурмите са много сладки, но за разлика от повечето изкушения са и изключително полезни. Те са богати на аминокиселини, въглехидрати, витамини и минерали. Това ги прави изключително подходящи за активно спортуващи.

Фурмите растат на финикови палми в Африка и Азия.

Високото съдържание на плодова захар ги прави много калорични – 100 грама съдържат около 270 ккал. В тях има 23 вида различни аминокиселини, витамините А, А1, С, В1, В2, В6, ниацин, рибофлавин, пантотенова киселина, които помагат на усвояването на въглехидратите.

Във фурмите няма холестерол

3-4 сушени фурми покриват дневната доза от желязо. Те са били любима храна още в древността – в гробници в Египет датиращи отпреди 4000 години са открити съдове със сушени фурми.

И до днес в арабския свят те са една от най-консумираните храни. Освен, че се консумират сушени, в Близкия изток от тях правят хляб – силно изсушени фурми се стриват на прах, от чието брашно се замесва тесто.

От пресния им сок пък правят вкусен мед, а от костилките се прави заместител на кафето.

Най-добрите фурми имат лъскава обвивка и мека, месеста сърцевина. Избягвайте плодовете, които са твърде сухи и набръчкани или по тях са избили малки захарни кристалчета.

- реклама -