Фугерай – луксозният квартал за бедни

Първият в света социален комплекс крие приказна красота

Фугерай е един от първите в света социални комплекси. Намира се в германския град Аугсбург. Със своята приказна красота всяка година привлича стотици хиляди туристи.

Кварталът е създаден в епохата на Ренесанса от един от най-богатите хора в света за всички времена – Якоб Фугер, известен със своите благотворителни прояви.

Фугер вярвал, че всеки, който работи, трябва да има покрив над главата си, затова построил модерни и удобни жилища за нуждаещите се.

Строителството на социалния квартал започнало в началото на 1514 г. и приключило през 1523 г. През следващите 200 години непрекъснато го разширявали. След края на Втората световна война кварталът се оказал почти напълно разрушен от бомбардировките и трябвало да бъде построен отново. Последната му реконструкция е правена през 1973 г.

В комплекса приютявали всички, които имали нужда от покрив

Единственото условие било хората да са католици. Всяко семейство получавало дом, за който бил заплащан символичен наем от 1 гулден. Фугер наложил правилото наемът никога да не се повишава. Наемателите трябвало по три пъти на ден да се молят за Фугер.

В къщите си те имали всичко необходимо – кухня, баня, хол и спалня, както и голяма тераса и вътрешен двор с градина.

И всяка сграда имала своя специфична форма. Причината била човек да не се обърка в тъмното и да влезе у съседите. Разбира се, тогава все още не е имало фенери на улиците.

Цялата територия била обградена от висока стена, а тежките порти се заключвали всяка вечер.

Кварталът на Фугер и сега привлича стотици хиляди туристи всяка година. Всички бързат да се снимат в приказната обстановка, която повече прилича на куклен дом, отколкото на обичаен жилищен район.

 

Един от най-известните жители на този квартал е бил прадядото на Волфганг Амадеус Моцарт Франц Моцарт. Той живял там повече от 13 години. Сега домът му е превърнат в музей.

Към момента в квартала живеят около 150 души, които все още плащат наем 1 гулден, а проектът и сега се финансира от фонда на Фугер.

- реклама -