Крис Фрум

Крис Фрум шокиращо излезе начело в Джирото

Крус Фрум (Скай) обърна с главатa надолу всичко в Джиро Д’Италия с фантастична езда от в 19-я етап. Британецът атакува сам 80 километра преди финала и записа втора етапна победа. Предишната бе в най-тежкото изкачване в Европа. 194-те километра между Венариа Реале и Бардонекиа обаче се оказа брутално тежко препятствие за досегашния лидер Саймън Йейтс. Той завърши на над 15 минути зад победителя и предаде розовата фланелка.

Фрум начело в генералното класиране

Шампионът Том Дюмолен (Сънуеб) не се отказа толкова лесно и преследва Фрум през цялата му атака. Заедно с него бяха Тибо Пино (Групама-еФДиЖи), Ричард Карапас (Мовистар) и Мигел Анхел Лопес (Астана). Групата на преследвачите завърши на три минути зад Фрум, като втори бе Карапас, а трети – Пино. Това означава, че победителят в Тур Дьо Франс и Вуелтата е новият лидер в генералното класиране. Британецът има аванс от около 30 секунди пред Дюмолен и около 4 минути пред Пино. При това, след като през първите две седмици той неизменно изоставаше.

Последна надежда – утре

В 20-я етап претендентите за победата ще имат последна възможност да се развихрят. Той отново е из Алпите – 214 километра между Суса и Червиниа, като в последните 80 има три брутални изкачвания.

 

- реклама -