Фронтекс

Фронтекс прави стрес тест на външните граници на ЕС

Фронтекс ще направи стрес тест за надеждността на границите на Европейския съюз. Това ще се случи през октомври, съобщи ръководителят на агенцията Фабрис Легери в интервю за германския вестник „Велт ам Зонтаг“.

Искаме да установим доколко страните са готови за извънредна ситуация по външните граници на ЕС, подчертава Легери. И добавя, че няколко страни-членки на общността вече са изразили готовност да участват в проверката. Според изданието това са Германия, Гърция, Румъния, Словения и Финландия.

В момента се съгласуват конкретните сценарии за предстоящата проверка.

В публикацията на „Велт ам Зонтаг“ не се споменава България. Вчера след срещата си в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел, премиерът Бойко Борисов съобщи, че страната ни ще получи логистична и финансова помощ за бежанците.

В средата на август Фронтекс разположи допълнителни сили по границите на България с Турция и Сърбия. 85 от 100-те офицери бяха разположени на зелената граница, а други 15 – в контролно-пропускателните пунктове. Агенцията изпрати и технически средства за наблюдение по въздух и суша на границите. През последните месеци България отчете двойно увеличение на мигрантите, които се опитват да влязат нелегално в страната.

- реклама -