Едуар Филип стачка пенсионна реформа Франция протести

Френското правителство предлага компромис, за да спре стачката

Френският премиер Едуар Филип предложи промяна в проекта за пенсионна реформа на профсъюзите в опит да прекрати националната стачка.

Това съобщи АФП.

В писмо до синдикатите Филип заяви, че е готов да оттегли предложението, което повишава възрастта, на която работниците могат да се пенсионират от 62 на 64 години.

Един от най-големите синдикати във Франция, CFDT, приветства съобщението, заявявайки, че то показва готовност за компромиси.

Профсъюзът на транспортните работници CGT, обаче, нарече предложението „димна завеса“.

В изявлението на транспортния синдикат се казва, че е „по-решителни от всякога“ да спрат реформите.

Масовите протести срещу планираната пенсионна реформа на президента Еманюел Макрон продължават вече 38-ми ден и силно затрудниха транспортната система на Франция – особено влаковете.

Протестиращите отново излязоха на улиците на Париж и други градове в събота. В столицата полицията използва сълзотворен газ срещу някои групи протестиращи, които разбиха прозорци и подпалиха кошчета за боклук и билбордове.

Съобщението на Едуар Филип дойде след разговорите между министрите и синдикалните лидери по-рано тази седмица.

Правителството заяви, че реформите са необходими, за да се направи системата по-справедлива и устойчива, но синдикатите твърдят, че работниците ще загубят.

„За да демонстрирам доверието си в социалните партньори … Готов съм да оттегля от законопроекта краткосрочната мярка /пенсионната възраст да е 64 години – бел.ред./, която бях предложил“, написа премиерът в писмо до синдикалните лидери.

Президентът Макрон го определи като „конструктивен компромис“.

Оттеглянето на най-спорната част от пенсионната реформа проправя пътя за нови преговори между синдикатите и властта.

Най-яростните противници на реформите обаче се заканиха да продължат стачката.

Нов протест е свикан за 16 януари – за шеста поредна седмица от началото на споровете „синдикати-правителство“ на 5 декември.

Демонстрациите против спорната като цяло пенсионна реформа следващия четвъртък ще бъдат и тест за самите протестиращи: в събота демонстрантите бяха 149 000 според данни на френското вътрешно министерство, а според самите протестиращи броят им е бил над половин милион.

За сравнение – на протеста в четвъртък, 9 януари, бройката им беше 452 хил. по официални данни на властите, а според самите демонстранти те са били около и над 1.7 милиона души.

- реклама -