френското

Френското правителство оцеля след два вота на недоверие в един ден

Правителството на президента на Франция Емануел Макрон оцеля след два вота на недоверие в един ден, предава АФП.

Лявата и дясната опозиция във френското Национално събрание поискаха отделно вот на недоверие. И двете гласувания обаче бяха предварително обречени, тъй като партията на Макрон „Република, напред!“ разполага с комфортно мнозинство в парламента.

143 депутати подкрепиха предложението на десните партии; далеч по-малко от необходимите 289 гласа.

За вота на недоверие, поискан от френските комунисти, социалисти и движението „Непокорна Франция“ подкрепата беше още по-ниска – едва 74 гласа.

Макрон е подложен на остри атаки, както от ляво, така и от дясно, заради неадекватната си реакция по „случая Бенала“.

По време на дебатите в Националното събрание, лидерът на „Непокорна Франция“ Жан-Люк Меланшон заяви, че проблемът не е само в Бенала.

„Заразата е много по-сериозна. Нарича се „президенциализъм““, подчерта Меланшон.

На 20 юли беше разпространен видеозапис, на който близкият до Макрон 26-годишен Александър Бенала, част от президентската администрация, преоблечен като полицай, на 1-ви май упражнява насилие над демонстранти в Латинския квартал на Париж. Той беше изправен пред обвинения в нападение, незаконно използване на полицейски отличителни знаци и съучастие в неправомерно използване на кадри от системите за видеонаблюдение.

Разкритията, че висшите служители от кабинета на Макрон отдавна са знаели за инцидента, предизвикаха яростни обвинения в опит за прикриване на престъплението.

Макрон определи скандала като „буря в чаша вода“ и категорично отхвърли появилите се спекулации, че Бенала, който е от марокански произход, е негов любовник.

Рейтингът на най-младия в историята на Франция президент отбеляза нов антирекорд и е на най-ниското си равнище от встъпването му в длъжност.

Преди да бъде избран за президент, Макрон, който се определя като центрист, беше министър на икономиката в правителството на социалиста Франсоа Оланд. Бившият инвестиционен банкер Макрон беше член на Социалистическата партия на Франция в периода 2006 – 2009 година.

- реклама -