Франция протестите

Френското правителство няма да отмени увеличението на акцизите върху горивата въпреки протестите

Правителството на Франция няма да отмени решението си да повиши данъците за шофьорите и да увеличи акцизите върху горивата от 2019 г. Това заяви премиерът на страната Едуар Филип в ефира на телевизионния канал France 2.

Бюджетът за 2019 г. предвижда повишение на данъка за дизела с 6.5 евроцента и за бензина с близо 3. Повишението цели да намали замърсяването на околната среда и да окуражи французите да закупуват екологично по-ефективни автомобили.

В същото време в страната се провеждат масови протести срещу това решение на правителството. Едуар Филип обаче бе категоричен, че данъците ще останат, тъй като кабинетът следва твърд курс относно екологията.

„Гледайки телевизионните репортажи в събота, бях много изненадан от стила на тези акции – блокиране на пътища, тъй като много от участвалите в тях французи за първи път в живота излизат да демонстрират. Друг необичаен факт е този, че очевидно няма лидери и водачи на протестите. На тези протести виждаме също не само прояви на гняв, но те отразяват и страданията на хора, които нямат перспективи, така че аз приемам мнението им“, допълни Филип.

Той каза също, че анархия не бива да се допуска, а в събота се е случило именно това.

По време на протестите в събота жена загина, след като бе блъсната от шофьорка на автомобил, при други инциденти с автомобилни водачи бе използвано хладно оръжие.

Участие в протестите взеха 288 000 французи в цялата страна, а пострадалите са 409, като 14 от тях са в тежко състояние. Арестувани бяха 282-ма души.

В неделя протестите бяха по-малобройни, но са проведени около 150 акции по блокиране на пътища, бензиностанции и супермаркети. На много места полицията е използвала сълзотворен газ, за да разгони демонстрантите. Протестиращите са били около 40 000. За следващия уикенд също се планират масови протести.

- реклама -