правителство, Франция, Едуар Филип, Макрон

Френското правителство и премиерът Едуар Филип подадоха оставка

Френският премиер Едуар Филип подаде оставка от поста ръководител на правителството.

Това съобщи Елисейският дворец. С него се оттегля и цялото правителство, информира АФП.

Филип е министър-председател на Франция от 15 май 2017 г.

Той ще продължи да изпълнява задълженията си до назначаването на ново правителство.

Според анкета на социологическата агенция Ipsos, мнозинството от французите се обявяват за смяна на правителството. В същото време 43% от участниците в проучването биха искали Едуар Филип също да оглави новия кабинет. Подмяната на премиера се подкрепя от 33% от анкетираните, а 24% изобщо не искат промяна.

Вчера президентът Еманюел Макрон обяви, че ще има „нов екип“ на правителството, потвърждавайки дебатът в медиите за предстоящи промени в състава на френския кабинет и не уточнявайки дали Едуар Филип ще остане министър-председател.

„Трябваше да направя избор за тръгване по нов път. Това са нови цели за независимост, преустройство, помирение и нови методи за тяхното прилагане. Зад това ще има нов екип“, казва Макрон в интервю за медиите, без да дава никакви подробности относно евентуалните промени в кабинета.

Говорейки за Едуар Филип, който спечели изборите за кмет на Хавър в неделя, Макрон подчерта, че министър-председателят е свършил „чудесна работа“ от три години.

„Проведохме важни исторически реформи – често в много трудни условия. Той провежда важни реформи и ние изградихме отношения на доверие, които от определена гледна точка са уникални за историята на Петата република“, каза френският лидер.

- реклама -