Макрон

Френският президент Макрон пристигна на историческа визита в Сърбия

Френският президент Еманюел Макрон пристигна на двудневно посещение в Сърбия. Самолетът на държавния глава кацна на Международното летище „Никола Тесла“ в Белград, където беше посрещнат от президента Александър Вучич.

Двамата лидери откриха паметна плоча на аерогарата, чиято модернизация в момента се извършва от френската компания Vinci Airports. След това Вучич и Макрон се оправиха към президентската резиденция в сръбската столица за официалните разговори между двамата лидери и дипломатическите делегации на двете държави.

Това е първата визита на френски държавен глава след посещението на Жак Ширак през 2001 г.

Отложено през декември миналата година заради протестите на „жълтите жилетки“, посещението ще даде силен тласък на двустранните отношения. Очаква се да бъдат подписани около 20 споразумения в различни области на икономиката, между които и за военно сътрудничество.

Политическите анализатори смятат, че визитата ще означава възстановяване на френското присъствие в Сърбия и в региона. Очаква се две от главните теми на разговорите между държавните глави да бъдат Косово и евроинтеграцията на държавите от региона.

- реклама -