Френският посланик иска българско гражданство

Френският посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан беше удостоен с орден „Стара планина“ I степен от президента Росен Плевнелиев.

Може би един ден България ще ми окаже честта да ме направи свой гражданин. Засега ще продължа да се чувствам винаги тук – у дома или както гласи поговорката – „Където жената, там е родата”, заяви на церемонията дьо Кабан.

Кабан не пропусна да разкритикува предишните управляващи-кабинета на Пламен Орешарски.

„По времето на вашия мандат Вие ни показахте как български ръководител може да има волята да се противопостави на олигарсите. Само Вие и десетки хиляди българи се противопоставихте на назначаването на олигарх начело на службите за вътрешна сигурност. Моят предшественик понесе удари за подкрепата, която публично ви засвидетелства. Отказан му бе орденът, който ми връчвате днес. Вие направихте това оскърбление към моята страна да бъде поправено. Моето правителство е признателно за това“, каза френския посланик.

Това е вторият мандат като посланик на Ксавие Лапер дьо Кабан в България, като кариерата му у нас стартира още в началото на 90-те години.

В настоящият му мандат влезе в медийното полезрение с редица скандали, в първият от които бе замесен и лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. В началото на 2014 г. атакистът нападна френското културно аташе Стефани дьо Мортие по време на полет от София до Варна. В последствие Сидеро скочи и на френския посланик, като поиска отзоваването му от България.

В края на 2014 г. дьо Кабан пък публично заяви, че в съдебната система у нас има „гнили ябълки“. Причината бе дело срещу две френски фирми в Софийски градски съд, водено от скандалната отстранена съдийка Румяна Ченалова.

Днес ордени получиха и посланиците на Япония, Унгария и Белгия.

 

- реклама -