Френската Лига 1, Telefoot, Mediapro
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Френският футбол прекрати договора с Mediapro и тръгва към фалити

Френската футболна лига прекратява договора си с телевизионния партньор Mediapro. Двете страни спорят от два месеца за сумата от ТВ правата за Лига 1 и Лига 2.

Решението ще доведе до сериозни трусове в професионалния футбол във Франция. Преди месец Лига 1 взе заем, за да даде предварително пари на клубовете. Нов заем обаче е трудно постижим. Китайско-испанската телевизия придоби 80% от правата за 800 млн. евро на година да излъчва мачове. Сумата е рекорд за френския футбол. Mediapro се нуждаеше от около 3,5 млн. абонати, за да не регистрира загуби. Платформата обаче има само около 600 000 абонати. От октомври насам компанията преговаряше с лигата с искане за намаляване на сумата, която плаща. Вчера компанията обяви, че се оттегля от партньорството.

„Mediapro и Лигата се съгласиха за параметрите на споразумението. Решението ще доведе до възстановяването на правата за излъчване на мачовете от Лига 1 и Лига 2 в ЛФП“, се казва в изявление на групата. „Това е двоен удар. Не само че не получихме всички телевизионни пари предвид преждевременния край на миналия сезон, няма да получим и милиарда, на който разчитахме, когато планирахме да започнем сезона по-рано“, обясни треньорът на Лион Руди Гарсия. Приходите от телевизионни права принципно са до 60% от всички приходи в по-малките клубове. В ситуация на пандемия обаче те стигат до 90%. Тоест сега голяма част от тези клубове тръгват към фалит. Само за последните два месеца клубовете трябваше да си разделят 303 млн. евро, но няма да получат нито цент.

Canal Plus няма да е спасение

Журналист, работещ за Telefoot – каналът, създаден от Mediapro, за да излъчва Лига 1, разкри за АФП, че генералният директор на канала Жулиен Бержо е адресирал служителите в петък във видеоразговор. „Бержо ни каза, че всичко приключи. Той беше много емоционален и почти просълзен“, сподели журналистът, който пожела анонимност.

Френската телевизия Canal Plus, която вече излъчва ограничен брой мачове от Лига 1, вероятно ще направи оферта за още срещи. Предложението обаче ще е на много по-ниска стойност. Telefoot обеща, че ще излъчва мачове от Франция „поне до 23 декември“.

- реклама -