Страсбург

Френските власти издирват 29-годишния Шериф Шекат за атаката в Страсбург

Френските власти издирват 29-годишния Шериф Шекат за терористичната атака снощи до коледен базар в Страсбург.

Мъжът откри стрелба снощи в 20 ч. местно или 21 ч. българско време в центъра на града. По данни на официалните френски власти, убитите са трима души, а ранените са 12. Шестима от тях са в тежко състояние. По-рано беше съобщено и за четвърта жертва на нападението.

В Страсбург е обявен ден на траур в памет на жертвите на атаката

Страсбург

Авторът на кървавата атака в Страсбург е похитил такси и е избягал с него от мястото на стрелбата, съобщи радио Франс енфо. Водачът на таксито е в безопасност, той твърди, че престъпникът е бил ранен от полицията.

Мъжът е трябвало да бъде задържан по-рано вчера по подозрение в съучастие в убийство и грабеж. Той е бил и в списък със заподозрени в тероризъм лица. Полицаите обаче не са успели да го намерят в дома му, а при обиска в жилището са открити гранати.

Гражданин на Тайланд е сред жертвите, италиански журналист е пострадал при стрелбата

Гражданин на Тайланд е сред убитите при нападението в Страсбург снощи, предаде ТАСС, като се позова на тайландското издание „Банкок пост“.

Мъжът е бил във Франция на ваканция. Той е бил на 47 години и е идентифициран от изданието като Анупонг Суебсаман. Прострелян бил фатално в главата.

Италиански журналист е сред ранените при стрелбата. Според италианската агенция АНСА нараняванията му са леки.

Министърът на външните работи на Италия Енцо Моаверо Миланези съобщи в Twitter, че кризисен щаб в министерството следи развоя на събитията в Страсбург. Министърът посочи, че се моли за жертвите, ранените и техните близки.

Съболезнования изказа и министърът на вътрешните работи и вицепремиер Матео Салвини, който е на посещение в Израел. „Като гражданин и като министър ще положа всички усилия да няма терористи в Европа и в света“, написа в Twitter Салвини.

Във връзка с полицейската операция градският транспорт в града беше спрян преди полунощ, а жителите бяха призовани да не излизат от домовете си. Няколко души са били арестувани през нощта по време на операцията, но 29-годишният Шериф Шекат не е сред тях. Френските власти разглеждат инцидента като терористичен акт.

Франция повишава степента на тревога и засилва контрола по границите и на коледните базари

Франция повишава степента на тревога и засилва охраната на коледните базари след снощната стрелба, съобщи министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер.

Правителството взе решение да наложи извънредни мерки. Ще бъде засилен граничният контрол, както и контролът на коледните базари в страната, каза Кастанер.

Президентът Еманюел Макрон поднесе съболезнования на жертвите на трагедията в Страсбург.

„Цялата солидарност на нацията е насочена към Страсбург, към жертвите и техните семейства“, написа Макрон в Туитър след края на съвещание, което проведе в кризисния щаб на министерството на вътрешните работи във връзка със ситуацията в Страсбург.

- реклама -