театри и кина
сн. БГНЕС

Френските театри и кина се обръщат към съда в опит да се разреши отварянето им

Френските театри, кина и други културни учреждения заявиха, че ще се обърнат към съда, за да принудят правителството да им позволи да отворят отново, след като страната излиза от частичния локдаун във вторник, предава AFP.

Правителството обяви в четвъртък, че ще сложи край на шестседмичния локдаун на 15 декември и вместо това ще наложи комендантски час през нощта.

Музеите, театрите, концертните зали и кината ще останат затворени още три седмици.

Никола Дубур, президент на профсъюз, представляващ 400 такива обекта, заяви, че ще поиска спешно изслушване по въпроса в Държавния съвет, най-висшият административен съд на Франция.

„Нашите адвокати са заети да подготвят всички аргументи“, каза той пред AFP.

Съобщението на правителството принуди културните институции да отложат в последния момент продукциите и мероприятията в края на годината, на които те разчитаха да възстановят част от предизвиканите от Covid-19 загуби.

Певци, актьори и театрални режисьори обвиниха правителството в „двойни стандарти“, като се аргументираха, че социално дистанцираните културни събития са по-малко заплаха от препълнените магазини, на които е разрешено да отворят в навечерието на Коледа.

„Ние сме ужасени и отвратени“, каза Марк-Оливие Себаг, ръководител на Националната федерация на френските кина.

Мениджърите на музеите също изразиха тревога от продължителното спиране, аргументирайки се, че е много малко вероятно изложбите да бъдат претъпкани, предвид почти пълното отсъствие на туристи по време на пандемията.

Вицепрезидентът на фондацията, която управлява Шато дьо Шантили на север от Париж, Кристоф Тардийо, определи удълженото затваряне като „зашеметяващ удар“ за своя обект.

източник: Фокус

- реклама -