Френските милиардери не са внесли обещаните пари за Нотр-Дам

Френските милиардери не изпълниха обещанията за предоставяне на пари за възстановяването на разрушената от пожара храм на Парижката Света богородица, съобщи агенция „Блумбърг”.

В благотворителния фонд, създаден за събиране на дарения за реконструкцията на националния паметник, не е постъпила нито стотинка, заявиха представители деловите и църковни кръгове.

В същото време според говорителя на храма Анри Фино опасенията на големите инвеститори са свързани с желанието да знаят за какво точно ще се харчат техните пари. France Info пише, че те очакват плановете за реконструкция и чак след това ще превеждат парите във фонда.

До момента са събрани 9 процента от обещаните дарения за възстановяването на паметника. При това 90 на сто от тях са дошли от САЩ. „Американците са много щедри към Нотр-Дам, паметникът е много обичан в Америка”, резюмира Мишел Пико, ръководител на благотворителния фонд „Приятели на Нотр-Дам”.

През април бе съобщено, че общата сума на даренията за храма е надхвърлила един милиард евро. Френското семейство Арно, която владее групата компании Louis Vuitton Moet Hennessy, обявила, че дава 200 млн евро за реставрирането на храма. Това е двойно повече от пожертвованията на бизнес фамилията Пино.

- реклама -