Френските управляващи вече няма да наемат родинни на работа, в противен случай ги грози 3 г. затвор

Френските депутати одобриха на първо четене с мнозинство пакет от мерки в областта на етиката на политическия и социалния живот на републиката. Гласуването на текстовете, написани с цел връщане на доверието във френските политици, получи голямо мнозинство.

По-специално, народните представители подкрепиха забраната за министри, депутати и представители на местните власти да наемат на работа свои близки роднини (съпрузи, родители, деца). Нарушенията ще се наказват с лишаване от свобода за срок от три години и с глоба в размер от 45 000 евро.

Дискусията по темата продължи близо 50 часа с обсъждането на около 800 изменения.

Президентът Еманюел Макрон обеща още в предизборната си кампания да прокара закона за етиката в политическия живот. Това пък бе предизвикано от скандала „Пенелопагейт“. Вестник „Канар аншене“ разкри, че Пенелопа Фийон, съпругата на кандидат-президента Франсоа Фийон, който бе съперник на Макрон, се водила като помощничка съпруга си депутат и е взимала голяма заплата в това си качество, без да върши никаква работа и без дори да се появява в Националното събрание. Впоследствие се изясни, че Фийон фиктивно е устроил двете си деца като консултанти.

- реклама -