The UBS AG company logo is displayed in Zurich, Switzerland, on Tuesday, Feb. 8, 2011. UBS AG, Switzerland's biggest bank, posted a 7 percent increase in fourth-quarter profit and attracted new money from wealthy clients for a second straight period. Photographer: Gianluca Colla/Bloomberg via Getty Images

Френски прокурор поиска глоба от 3,7 млрд. евро за швейцарската банка UBS

Френският прокурор призова швейцарската банка UBS да бъде глобена с 3,7 милиарда евро за „съзнателно“ подпомагане на френските си клиенти да извършат данъчни измами.

Сумата, която се изисква, е равна на сумата, която френската държава е възстановила от данъкоплатците, които са клиенти на UBS.

„Данъчната измама не е нищо друго освен грабеж на обществеността“, заяви прокурорът Ерик Русо в края на петседмичен съдебен процес, след шестгодишно разследване на швейцарския банков гигант и френския му дъщерен клон, обвинени в подбуждане към данъчни измами и пране на пари между 2004 г. и 2012 г.

„Банките заслужават да бъдат съдени и санкционирани в съответствие с финансовите вреди“, които са причинили, каза той пред съда.

UBS отхвърли обвиненията.

Френската национална служба за финансови престъпления изчислява, че поне 9,76 млрд. евро не са били докладвани на френските данъчни органи.

Разследването започна, след като бивш служител на банката предупреди властите за предполагаемата система на трезора за създаване на двойно счетоводство, за да скрие движението на капитали към Швейцария.

Швейцарската банка твърди, че „не е наясно“, че някои френски клиенти не са декларирали активи в Швейцария. Според UBS законът не изисква от тях да проверяват данъчната позиция на клиентите си в родните им страни.

„UBS AG и нейните директори бяха напълно наясно, че нарушават френското законодателство“, каза Русо.

UBS вече е обявена за виновна за престъпен заговор, за да помогне на около 20 000 клиенти да скрият милиарди долари от американските власти от 2002 г. и 2007 г. Банката плати 780 млн. долара за разрешаване на делото.

Според документи, предоставени от германските власти на френски следователи, депозитите на около 38 000 френски клиенти на UBS възлизат на общо около 13 милиарда швейцарски франка (11 милиарда евро), каза на АФП източник, близък до случая.

Не всички тези клиенти са заподозрени в данъчни измами, каза източникът.

В сряда Ксавие Норман-Бодар, адвокат, действащ от името на гражданските интереси на държавата, призова UBS да бъде глобена с 1,6 милиарда евро.

Шест банкови сегашни и бивши мениджъри също са съдени, включително Раул Вейл, бивш трети човек в управленската верига на UBS, и Патрик де Файет, бивш втори по ранг изпълнителен директор за френските операции.

Норман-Бодар каза, че към 30 септември 2015 г. общо 3 983 френски данъкоплатци, които са имали сметки в UBS, са подали поправени данъчни декларации, като са възстановили допълнителни 3,7 милиарда евро данъци.

- реклама -