Френската здравна система застрашена от криза

Националните здравни власти във Франция съобщиха в събота за близо 26 900 нови заразени за 24 часа. В неделя броят им спадна до 16 100, но процентът на положителните тестове се покачи до 11,5%. През изминалата седмица имаше близо 5100 нови хоспитализирани, като 910 души постъпиха в отделенията за интензивно лечение. Към днешна дата Франция отчита 32 730 смъртни случая от COVID-19, но действителният брой вероятно е по-висок поради починалите в домовете си и непълното докладване от болници или социални институции.

В тези условия на рязък скок на заразените, Националният орден на медицинските сестри, публикува допитване сред членовете си, което показва, че значителен брой респондентите се чувстват преуморени и потиснати, а 37% заявяват, че пандемията от коронавирус ги кара да искат да сменят работата си.

Близо 59 400 медицински сестри са взели участие в проучването, проведено от 2 до 7 октомври за въздействието на здравната криза върху условията им на труд. В Ордена на медицинските сестри членуват 350 000 медицински работници. Говорител на организацията заяви, че проучването е тревожно, въпреки, че не е представително и не ползва класическата методология на социологическите анкети.

Цифрите предполагат, че френските лечебни заведения може да се окажат неподготвени за нарастващите нужди на болните от коронавируса, въпреки уроците, научени в разгара на пандемията през пролетта.

Националният орден на медицинските сестри отбелязва, че 34 000 работни места за сестри във Франция са свободни в момента.

- реклама -