Френската Лига 1, Telefoot
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Френската Лига 1 е пред финансов колапс

Френската Лига 1 е пред финансов колапс, разказват медии в страната. Причината са затрудения на компанията, която държи телевизионните права.

Mediapro ги купи през 2019-а за рекордната сума от 814 млн. евро на сезон. Компанията направи и нов канал – Telefoot, който излъчва срещите. Операторът обаче не е платил първата вноска за този сезон. Тя е в размер на 172 млн. евро и е трябвало да бъде преведена в началото на месеца. От Mediapro са поискали и преразглеждане на договора. Причина са икономическите трудности, породени от пандемията от коронавирус.

За да се справи с кризата Лига 1 е изтеглила заем от 120 млн. евро. Освен това организацията е добавила още 50 от собствените си резерви, за да плати на клубовете. Следващата вноска от страна на Mediapro е дължима на 5 декември. Нов заем не е решение, още повече в края на миналия сезон Лига 1 вече взе 224 млн. евро заем от държавата.

„Монд“ цитира президента на Аячо Кристиан Лека, според когото парите от ТВ права съставят 60% от приходите на клуба. Президентът на Анже Филип Кайо пък заяви, че Лига 1 е дала само 30% от парите сега, а другите „щели да дойдат в края на месеца“. „Но ние нямаме пари за заплати“, добавя Кайо.

- реклама -