Френска гражданка

Френска гражданка задържана в Турция по подозрение в тероризъм

Френска гражданка от Тулуза, която има и турски паспорт, е била арестувана на летището в Истанбул по подозрение, че готви атентат, предаде френската телевизия France3.

Младата Ебру Фират пристигнала в Истанбул от Диарбекир. По информация на France3 полицията получила сведения от няколко източника, че момичето се готви за самоубийствен атентат.

Според адвокатката на Фират, студентката ходила в Кюрдистан да се види с родителите си и трябвало да се върне в Тулуза, където имала записан час в център по заетостта.

Терористка или борец срещу джихадистите?

France3 съобщава, че Фират е учила медицина във Франция. През 2015 година решила да замине за Сирийски Кюрдистан, за да се бие срещу „Ислямска държава”.

Снимачен екип на телевизионния канал France2 се срещал с нея миналия януари във връзка с репортаж за французи, които се сражават срещу джихадистите. От съображения за сигурност в репортажа Фират била наречена Селин.

Същевременно, френската телевизия съобщава, че по информация на турска новинарска агенция момичето е членувало в Кюрдската работническа партия.

На 8 септември турските медии публикуваха новината и съобщиха, че Ебру е подготвяла атентат и дори поместиха нейна стара снимка.

Семейството на момичето се тревожи, защото Ебрю е задържана вече седмица. Адвокатката й смята да отиде на място и да търси и дипломатически път за уреждане на проблема с подзащитната й.

- реклама -