Бегбеде

Фредерик Бегбеде дава старт на фестивала CineLibri

Фредерик Бегбеде ще даде старт на второто издание на фестивала CineLibri. Събитието за кино и литература започва днес в Зала 1 на НДК.

Френският писател, режисьор и литературен критик Фредерик Бегбеде пристига у нас в качеството си на специален гост на единствения кино-литературен фестивал в света, за да представи лично новия си филм – „Идеалът”. Филмът е екранизация на романа „Помощ, простете”, издаден на български от „Колибри”.

Специална част от церемонията по откриването ще е мултимедийният пърформанс “Humming”, с участието на Стела Томова и Филип Миланов. В рамките на официалното откриване Фредерик Бегбеде ще бъде удостоен с първата почетна статуетка CineLibri, дело на скулптора Павел Божерянов, по дизайн на художника Стефан Касъров.

Тазгодишното издание на фестивала обещава много изненади. В списъка със звездните гости присъстват имената на живата легенда на чешката кинематография Иржи Менцел и едно от най-провокативните пера на съвременната холандска проза – Арнон Грюнберг. Те ще открият прожекциите на образцовите екранизации „Обслужвал съм английския крал” и „Тирза”, отличени с редица международни награди. Специален гост на CineLibri 2016 е и Катрин Бернщайн, съсценарист и режисьор на документалния филм „Книжарят”, вдъхновен от личността на големия френски писател Ромен Гари.

Над 100 прожекции

Над 100 прожекции на 20 филма, сред които 10 национални премиери и една световна, ще се състоят между 5 и 16 октомври в най-представителните артсалони на София, Пловдив, Варна, Враца, Видин, Търговище, Ловеч и Сливен.

Освен че ще се срещнат с четирима изключителни творци, зрителите на CineLibri в столицата ще имат привилегията да видят първи една от най-амбициозните кинопродукции на 2016-а година: „Геният” на Майкъл Грандейдж, адаптация на биографичната творба на А. Скот Бърг. Книгата е посветена на личността на Максуел Пъркинс – геният, създал гении като Хемингуей и Фицджералд. В образа на Пъркинс се превъплъщава Колин Фърт, партнират му Никол Кидман и Джъд Лоу, който влиза в кожата на ексцентричния писател Томас Улф. Официалната българска премиера на филма ще се състои на 11 октомври в Зала 1 на НДК. След 16 октомври филмът ще се разпространява в артсалоните в цялата страна.

- реклама -