Макрон петиция първа дама финансиране

Французите не искат първата дама да получава пари от бюджета

Петиция „срещу статута „първа дама” за президентската съпруга във Франция Бриджит Макрон вече събра над 150 хиляди подписа.

Кампанията стартира преди две седмици и се надява да блокира проекта на френския президент Еманюел Макрон.

„Няма причина, поради която съпругата на държавния глава да може да получи бюджет от публични средства“, се твърди в петицията на change.org, започната от Тиери Пол Валет, който се представя като „артист, художник и автор“ и „ангажиран гражданин“.

„В момента Бриджит Макрон разполага с екип от двама-трима сътрудници, както и двама секретари и двама служители по сигурността и това е достатъчно“, се казва в текста, който изтъква контекста на „спестявания“, който желае да извършва правителството.

„Ние осъждаме остро всички сексистки атаки срещу Бриджит Макрон”, бивша преподавателка на президента и 25 години по-възрастна от него и „не поставяме под въпрос уменията ѝ“, се казва в текста.

„Въпреки това, в продължение период на морализиране на френския политически живот“, с приемането от началото на август на законопроект, който забранява наемането на близки роднини в екипа от сътрудници на политиците, „ние не можем да подкрепим инициативата за специален статут на съпругата“ на държавния глава.

Адресирана до държавния глава и неговия премиер Едуар Филип, петицията късно в неделя сутринта събра повече от 152 хиляди подписа.

По време на кампанията за президентските избори Еманюел Макрон посочи, че съпругата му ще има „обществена роля“, ако бъде избран в Елисейския дворец, за да излезе извън „френското лицемерие“, но без да и се „плаща от данъкоплатците“.

Въпросът за статута на първа дама бе повдигнат миналата седмица в парламента, когато се разглеждаше процесът на вдигане на морала на политическия живот. Депутатите от радикалната левица защитаваха напразно забраната за сътрудници на президента да не могат да бъдат привличани близки роднини, както това се отнася за членове на правителството или парламента.

Никол Белюбе, която е министър на правосъдието припомни, че Еманюел Макрон се е обявил за „по-голяма прозрачност на ролята и средствата, с които разполага“ съпругата на държавния глава. Но тя отсъди, че законопроектът „не е подходящо средство за определяне на този статут“.

- реклама -