съд, група, данъчни измами, обвинение

Французинът, обвинен в блудство с малолетни, остава в ареста

Разведен пенсионер от Франция на 63 години – Ерик Ж., е обвинен в блудство с малолетни. Извършителят живее под наем в къща в балчишкото село Царичино от около 1 година, а жертвите са три момичета на възраст 10 и 11 години от съседното село Кремена. За престъплението постъпва сигнал от длъжностно лице, което работи в училището, където учат децата.

Извършителят е установен и задържан в кратки срокове, съобщи на брифинг в Прокуратурата наблюдаващият прокурор Свилена Костова в присъствието на и.ф. окръжния прокурор на ОП – Добрич Златко Тодоров, директора на ОД на МВР – Добрич Никола Панчев и др., предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

На 10 януари 2020 г. в Районно управление на МВР – Балчик е започнало досъдебното производство с оглед данни за извършено престъпление. Първоначално то е за създаване и държане на порнографски материали, за които са били използвани деца. В хода на разследването работното обвинение е променено и е за извършване на блудствени действия с малолетни лица.

При претърсване в къщата на френския гражданин са иззети като веществени доказателства – лаптоп, фотоапарат и два броя USB устройства. При разследването са събрани доказателства за това, че в периода от 24 декември 2019 г. до 9 януари 2020 г. обвиняемият е извършвал с трите момичета блудствени действия. Това деяние е престъпление по чл. 149 ал. 5 т. 1 от Наказателния кодекс, за което по закон се предвижда лишаване от свобода за срок от 5 до 20 години, обясни наблюдаващият прокурор.

И в момента продължават активни действия по разследване на случая – разпити на свидетели, назначават се необходимите експертизи. Проверява се и дали няма други малолетни лица, с които чужденецът да е блудствал.

Добричкият окръжен съд още вчера постанови мярка „задържане под стража“ и французинът е в следствения арест, уточни и. ф. окръжният прокурор на ОП – Добрич Златко Тодоров.

В хода на разследването става ясно, че без да има адресна регистрация на територията на България, Ерик Ж. живее в Царичино от месец юли 2018 г. Не контактувал много с местните хора. Първоначално контактът е с родственици на децата, които са му помагали в домакинството. В края на миналата година се е запознал и с трите момичета. Към момента няма данни за съпричастност към престъплението от страна на родствениците на жертвите. Мъжът е примамвал децата с подаръци – дрехи, ботуши т. н., стана ясно на брифинга.

Той не е осъждан, но има криминалистична регистрация във Франция за извършване на престъпни деяния – отвличане на малолетно лице и подкупване на непълнолетно лице, уточни Свилена Костова. По думите на обвиняемият до пенсионирането си във Франция е работил в град Лион, където е издавал местен вестник. Той обяснил, че се е преместил в България, защото след пенсионирането си и развода, искал да поживее в източна Европа.

- реклама -